MIMOHOD SJEĆANJA

Polaganjem bijelih ruža u centralnom Spomen parku Buzeta obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)


»Srebrenica - da se ne zaboravi i nikad, nikome i nigdje ne ponovi«, mimohod sjećanja u povodu obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, organizirali su Bošnjačka nacionalna zajednica Buzet i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Buzeta u centralnom Spomen parku Buzeta. Minutom šutnje i učenjem Fatihe odana je počast svim nedužnim žrtvama, a članovi Folklorne skupine »Buzetski biseri« položili su 29 bijelih ruža na središnje spomen obilježje.

EU usvojio rezoluciju

Prije 29 godina u Potočarima kod Srebrenice, naglasio je tom prigodom predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Buzet Muhamed Muratagić, pred očima cijele svjetske i europske javnosti u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda počinjen je genocid nad nedužnim, golorukim i nenaoružanim bošnjačkim narodom koji je tražio samo zaštitu od pripadnika UN-a, ali umjesto zaštite otišao je u klaonicu smrti gdje je u samo šest dana ubijeno više od 8372 civila koji su bili krivi samo zato što su Muslimani - Bošnjaci.

- Genocid je počinila vojska bosanskih Srba pod zapovjedništvom krvnika Ratka Mladića koji je svoj krvavi pir počeo još u Hrvatskoj, od Škabrnje i Vukovara, a završio je u Srebrenici, zbog kojeg je i pravosnažno osuđen na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom. Do sada je sahranjeno 6.750 žrtva, a pronađeno je još 13 koje će biti sahranjene 11. srpnja u Potočarima, dok se za ostalima još uvijek traga, kazao je Muratagić.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Europski parlament je usvojio rezoluciju o Srebrenici i na taj način osudio genocid. Hrvatski sabor je početkom srpnja organizirao komemoraciju sjećanja na Srebrenicu pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, na kojoj je sudjelovala i delegacija iz Istre.

- Oni koji su počinili genocid i danas ga javno negiraju, veličajući krvnike kao svoje heroje, podižu im spomenike i izrađuju murale u manjem BiH entitetu, kroz sustav obrazovanja od vrtića do fakulteta uče mlade naraštaje da smo mi sami to učinili, a da su zločinci nevini, od krvnika prave heroje, bez obzira što su na snazi pravosnažne presude Haškog tribunala za genocid u Srebrenici. Najstarija žrtva u genocidu je žena od 94 godine, a najmlađa djevojčica koja je ubijena isti dan kad je i rođena, ni ime joj nisu uspjeli nadjenuti. Genocid u Srebrenici već ulazi u kurikulume obrazovanja europskih zemalja. Opća Skupština UN-a ove godine donijela je rezoluciju kojom se 11. srpnja proglašava međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine. Sjećanje na nedužne žrtve genocida u Srebrenici je i sjećanje na nedužne žrtve Škabrnje, Vukovara, Bijeljine, Prijedora, Sanskog Mosta i Biljana. Vukovar i Srebrenicu povezuje nevinost žrtava, bijeli križevi na Ovčari i bijeli nišani u Potočarima, naglasio je Muratagić.

Komemorativnom skupu prisustvovali su predstavnici bošnjačkih asocijacija iz Buzeta, Pule, Labina, Poreča, Rovinja, Umaga, Kršana, Raše i Svete Nedelje te imam Elvedin ef. Posavljak.

Strašan zločin

Gradonačelnik Buzeta Damir Kajin kazao je kako svi znaju što zbiva u Ukrajini, rat koji je do sada odnesao na stotine tisuća mladića, žena, djece, staraca, s jedne i druge strane, međutim, naglasio je, siguran je da ni u Ukrajini, nije počinjen zločin poput onog u Srebrenici.

- U Ukrajini se upotrebljavaju oružja koja su sto puta jača od onih koja su se koristila na tlu bivše Jugoslavije, u Vukovaru ili Bosni i Hercegovini, ali tamo se nije dogodilo da pod okriljem UN-a, Mladićeve snage pokupe oko osam i pol tisuća ljudi i da sve do jednog izmaskariraju, streljaju, krišom pokopaju u cilju stvaranje etničke čiste Republike Srpske. Ovakvoj bestijalnosti Europa nakon Drugog svjetskog rata nije svjedočila. I tu bestijalnost treba nazvati pravim imenom, i zato koristimo pojam genocid, kazao je Kajin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter