deseto izdanje

FOTOGALERIJA / Bilo je Vrh: Održana jubilarna "Vrhuvšćina, mili kraj"

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Pjesmom "Vrhuvšćina, mili kraj", tradicionalnim glazbenim uvodom, himnom Vrhuvšćine koju je napisao velečasni Mario Žmak, Crkveni zbor Vrh uveo je u istoimenu manifestaciju koja je u svom jubilarnom desetom izdanju održana ispred Društvenog doma u Vrhu. Organizaciju potpisuje vokalna skupina "Vetta" iz Vrha, suorganizator je Mjesni odbor Vrh, a pokrovitelji Grad Buzet i Turistička zajednica Grada Buzeta.

Slavljeničko izdanje

Prvo izdanje lipanjske manifestacije, podsjetila je umjetnička voditeljica "Vette" Leana Paladin, održalo se skromno, nastupila su samo tri izvođača: "Vetta", Mladi mužikanti Vrhuvšćine i Mužikanti iz Šćulci.

- Tada nismo ni slutili da će mala ideja koncerta prerasti u manifestaciju čiji je program svake godine sve zanimljiviji, bogatiji, raznovrsniji, poručila je Leana Paladin. U slavljeničkom izdanju vrhuvska manifestacija okupila je nadasve brojne izvođače i još brojniju publiku.

U ovom kutku Buzeštine ne skrivaju ponos da Vrhuvšćina nudi toliko raznih talenata, razvija se i čuva kulturnu baštinu. Uz riječi dobrodošlice, predsjednik Mjesnog odbora Vrh Kristijan Majcan zahvalio se inicijatoru lipanjske manifestacije "Vrhuvšćina, mili kraj", vokalnoj skupini "Vetta", dok je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin poručio kako se zajedništvo kojemu se ima prilike svjedočiti, malo gdje danas može u takvom jednom obliku vidjeti.

Crkveni zbor Vrh koji je uveo u slavljeničko izdanje, svojim je radom započeo ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pod vodstvom župnika Maria Žmaka, preuzeo ga je potom župnik Ivan Štoković koji je dirigentsku palicu, 2017. godine predao članici zbora, Leani Paladin.

Predstavila se gostujuća plesna grupa Grdelini, udruge Mali veliki mikrofon iz Buzeta, koreografa Alana Poropata i Dalide Marušić, koja je na ovogodišnjoj Plesomaniji, županijskom natjecanju plesnih grupa, osvojila Grand prix u kategoriji vrtićkog uzrasta. Zaplesali su mali folkloraši folklorne sekcije Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Buzet čije su voditeljice Željka Marinković i Mirjana Krbavčić.

Želja je da mladi naraštaji upoznaju, zavole i sačuvaju od zaborava istarske plesove i napjeve te upoznaju istarske instrumente i običaje. U Vrhu su nastupile članice mješovitog pjevačkog zbora Glazbenog društva "Sokol" iz Buzeta, pod ravnanjem dirigentice Ileane Pavletić Perosa.

Na pozornici su se potom izmjenjivale domaće snage, mladi harmonikaš 14-godišnji Karlo Samsa iz Marčenegle, kojemu se pridružio i stariji brat 16-godišnji Petar Samsa. Pjesmu "Budi sretan svaki dan" izvele su tri zrmanice: Rea Majcan iz Paladini i Mija i Naja Majcan iz Vrha.

Rea i Naja su završile prvi razred Područne škola Vrh, a Mija će na jesen krenuti u prvi razred. Najmlađi učenici PŠ Vrh predstavili su se plesnom točkom. Uslijedio je nastup 18-godišnjeg harmonikaša Tonija Jermaniša iz Kijeke, a potom su zasvirali Barušani: Rafael Černeka, Manuel Marušić i Matej Paladin, susjedi iz Gregorići i Barušići okupljeni u harmonikaški sastav.

Pučki teatar Vrh i ovom je prigodom oduševio igrokazom "Štrige", a u glumačkom četvercu nastupili su Valentina Buršić, Zdenka Majcan, Vlado Paladin i Branko Majcan. Svake godine glavna su atrakcija jer su doslovno urnebesni, a posebno Vlado Paladin koji je u samostalnom nastupu, svojim smislom za humor izazvao salve smijeha. Zasvirali su i Mladi mužikanti Vrhuvšćine: Matija i Valentino Šćulac i Luka Rašpolić iz Šćulci i Paladini.

Iskusni mužikanti

Na pozornicu je potom stupila i vokalna skupina "Vetta" koja je u svom trinaestogodišnjem radu, osvojila četiri nagrade na međunarodnim natjecanjima u Šibeniku, Puli, Karlovcu i Rovinju. Najviše se ponosi posljednjom, zlatnom plaketom i titulom pobjednika kategorije na prošlogodišnjem međunarodnom natjecanju zborova Chorus Inside Croatia u Rovinju.

Dobitnica je i Godišnje nagrade Grada Buzeta za doprinos razvoju kulturno - umjetničkih sadržaja na Vrhuvštini, aktivno sudjelovanje u kulturnim i društvenim aktivnostima Grada Buzeta i promociju lokalne zajednice.

Manifestaciju su zaokružili iskusni mužikanti iz raznih sela Vrhuvšćine koji su mladim mužikantima primjer i uzor, ali i podrška. Na tradicijskim instrumentima predstavili su se Dino Paladin, Zoran i Luka Rašpolić i Neven Majcan, a potom su im se na pozornici pridružili svi glazbenici koji su nastupili na jubilarnom izdanju manifestacije "Vrhuvšćina, mili kraj".


Podijeli: Facebook Twiter