u barbanu

Održana 8. Mala smotra folklora: "Članovi pomladaka još su jedanput pokazali da žele čuvati vrijednosti naše kulturne baštine"

| Autor: Glas Istre


U Barbanu je u subotu, 22. lipnja uspješno održana 8. Mala smotra folklora Istarske županije.

Svečanim mimohodom u svojim nošnjama uz svirku stigli su veseli, mali folkloraši na Barbansku placu i to: KUD "Barban" Barban, RKUD "RUDAR" Raša, Folklorno društvo Pazin, KUD "Mate Balota" Rakalj, GOSTI - Folklorna grupa djece pri udruzi žena Sv. Nedjelja "Mendula", Kumpanija "Kosirići" Tinjan, KUD "Savičenta" Svetvinčenat i KUD "Ivan Fonović Zlatela" Kršan.

- Program je bio sadržajno bogat, a članovi pomladaka još su jedanput pokazali da znaju, mogu i žele čuvati vrijednosti naše kulturne baštine što je mnogobrojna publika znatiželjno pratila i nagradila pljeskom, prenose organizatori.

Barbansku placu ispunilo je oko 160 članova zajedno sa njihovim voditeljima.

Domaćini, KUD Barban otvorili su smotru sa plesom "Balo de kušin", a mlade pjesnikinje, članice recitatorske sekcije KUD-a Barban, govorile su stihove iz 10. zbirke pjesama Beside u jatu.

Članovi KUD-a "Ivan Fonović Zlatela" Uljanik zasvirili su svirku na mišnjice i zaplesali su dva plesa, Balon i Rašpu.

Pomladak RKUD-a "RUDAR" Raša predstavio se sa plesom "Sete pasi".

Dvije grupe, mlada i veća dječja sekcija Folklornog društva Pazin pripremile su četiri plesa: Rašpu, Promenu, Balun i Cotić.

Potom su članovi KUD-a "Mate Balota" Rakalj sa svirkom na roženice, stihovima Mate Balote – Sipe piva", kantom "Oj, Tonina" i sa dva Baluna razveselili sve prisutne.

Članovi Kumpanije "Kosirići" Tinjan izveli su brojalicu "Anci boganci" i plesove uz pjevanje "Sete pasi" i "Biži, biži".

Na kraju je KUD "Savičenta" sa Istarskim balunom zatvorio bogatu ovogodišnju Malu smotru folklora Istarske Županije.

Folklorna grupa djece iz općine Sv. Nedelja koja djeluje pri organizaciji udruge žena Sv. Nedelja "Mendula", bili su i ove godine gosti 8. Male smotre folklora Istarske Županije te su uz pratnju na harmonici zaplesali, Labinski tanac.

Izvođače je pratio i Odbor Male smotre folklora IŽ od tri člana: Ines Kiršić, Josip Percan i Tina Škuflić, koji će dostaviti voditeljima svih grupa, sudionika ovogodišnjeg programa, svoja zapažanja, pohvale i primjedbe, a sve u cilju podizanja kvalitete budućih smotri.

Program je vodila članica KUD-a Barban, Nina Vale.

Pokrovitelj je Istarska Županija, odjel za kulturu i zavičajnost. Organizator je KUD Barban, a suorganizatori su Općina Barban i TZ Općine Barban.

Medijske partnere čine Radio Istra, Radio Labin, Radio Pula i Radio Rovinj FM.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter