briga o starijim mještanima

U Općini Medulin gradit će se Centar za starije osobe

| Autor: Glas Istre


Uskoro kreće izgradnja dugoiščekivanog Centra za starije osobe Medulin. Prva konferencija i predstavljanje projekta, koji je od povijesnog značaja za Općinu Medulin, privukla je punu dvoranu zainteresiranih posjetitelja, među kojima je najviše bilo umirovljenika, potencijalno budućih stanara ove moderne zgrade. Konferenciji su također, uz načelnika Ivana Kirca i njegove suradnike, kao i istarskog župana, nazočili vijećnici, članovi vijeća mjesnih odbora, direktori općinskih tvrtki, ravnatelji općinskih ustanova, općinski pročelnici, kao i predstavnici sektora zdravstva i skrbi za starije osobe, uključujući predstavnike Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i predstavnike Crvenog križa.

Načelnik Ivan Kirac u svom je govoru izrazio ponos i zadovoljstvo što su mještani Općine Medulin konačno dočekali ovaj važan trenutak.
- Vidjeti Općinu Medulin kao zajednicu koja aktivno brine o svojim starijim mještanima ispunjava me izuzetnim ponosom i radošću. Ovaj projekt nije samo infrastrukturni poduhvat, već simbol naše zajedničke vizije i predanosti poboljšanju kvalitete života svih naših mještana", istaknuo je Kirac dodajući da je projekt pokrenut u vrlo kratkom roku zahvaljujući timskom radu. Istaknuo je i da je želja bila stvoriti Centar za starije osobe koji će biti mnogo više od obične zgrade.
- Planiramo stvoriti mjesto koje će biti prilagođeno specifičnim potrebama naših starijih mještana, uključujući i specijalizirane prostorije poput centra za dijalizu i barokomore, rekao je Kirac dodajući da se financiranje projekta, koji se planira kroz kombinaciju bespovratnih sredstava, proračunskih sredstava i drugih dostupnih izbora financiranja.

Glavni projektant Robert Dragogna iz tvrtke Studio 92 koja je angažirana za projekt, a s kojim je stigao i projektant Igor Miletić, prezentirao je okupljenima kako će izgledati budući Centar za starije osobe Medulin. Riječ je, kako je predstavio, o lokaciji na lijepo uređenom i mirnom području s koje se prostire pogled na Šćuzu i Pomer. Uz samu zgradu, bit će uređeni i parking, a neke od usluga moći će koristiti i vanjski gosti. Uz zajedničke prostorije, bit će tu niz servisnih soba, uredi, prostori za djelatnike, frizerski salon otvorenog tipa. U prizemlju je velika kvadratura namijenjena za zajedničke prostorije za druženje korisnika, a osobito je dojmljiva staklena stijenka prema terasi i vrtu. Centar će nuditi jednokrevetne i dvokrevetne sobe, od kojih će one u prizemlju, kao i prva etaža biti za pokretne korisnike, a gornje jedinice namijenjene nepokretnim ili slabo pokretljivim osobama, što je ustvari zamišljeno kao stacionar.

- Nadam se da ćemo svi skupa biti ponosni kad se Centar izgradi, a osobito oni koji će ga koristiti, poručio je Dragogna.

Centar bi, prema planiranom roku, svoja vrata trebao otvoriti u veljači 2026. godine. Projekt je vrijedan ukupno 8.500.000,00 eura, od čega je gotovo 6.140.000,00 eura osigurano putem EU sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Osim same izgradnje Centra za starije osobe, u projekt je uključeno i opremanje Centra te nabava vozila za potrebe izvainstitucionalnih usluga. Sam Centar za starije osobe će, uz uslugu smještaja, nuditi i brojne izvainstitucionalne usluge: uslugu poludnevnog i cjelodnevnog boravka, uslugu pomoći u kući, uslugu savjetovanje i podrške i uslugu smještaja za vrijeme privremene spriječenosti njegovatelja. Nadalje, Centar će nuditi i razne pomoći u vidu prijevoza korisnika i drugih potrebitih do medicinskih ustanova i dostavu lijekova. Kako je načelnik naglasio, nema stajanja s projektom, zgrada će se graditi i u ljetnoj sezoni.

- Ishodovana je građevinska dozvola, izvođači su skoro odabrani. Više to nisu priče, Centar postaje realnost, rekao je Kirac dodavši da imaju zadan rok od godinu i pol dana za izgradnju Centra. Dodao je da je voda provučena, struja se ovih dana provlači na tom području, a kanalizacija će se napraviti nakon ljeta.

Na važnost ovog projekta osvrnuo se i istarski župan Boris Miletić.
- Ovo predstavlja veliki iskorak naprijed za regiju. Posebno sam sretan što Centar za starije osobe u Medulinu uključuje i usluge izvannstitucionalne skrbi, što je naglašeno kao prioritet u cijeloj Europi, istaknuo je župan Boris Miletić pa naveo postignuća tijekom svog mandata, uključujući izgradnju i proširenje domova za starije u Labinu, Pazinu, Buzetu i Puli, te izgradnju novog Centra za starije osobe u Medulinu.

Nakon prezentacije, održana je i panel rasprava u kojoj su se govornici dotaknuli raznih mogućnosti u sklopu projekta, kao i o izazovima na koje su naišli, a nametnula se i tema koliko će boravak za korisnike koštati te tko će o njima brinuti. Pričalo se i o budućim planovima za poboljšanje skrbi za starije osobe.

Pričajući o najvećim izazovima na projektu, Ana Žufić, voditeljica odsjeka za mjesnu samoupravu i EU projekte, istaknula je da su onaj najveći već prevazišli. Bio je to iznimno kratak rok od tri mjeseca za izradu projekta, stoga su se svi općinski odjeli angažirali. Kako je rekla, tenutno su u fazi razmatranja ponuda ponuditelja za izgradnju Centra a nakon konačnog odabira, kroz 15 dana, potpisat će se ugovor da bi radovi mogli započeti početkom kolovoza. Zgrada, kako je naglasila, mora biti useljiva u veljači 2026.

Žufić je istaknula i važnost kontinuiranog rada na povlačenju EU fondova kako bi se osigurala dugoročna održivost projekta i dodatne usluge za starije osobe.
- Naša Općina će nastaviti s prijavama na različite EU natječaje kako bismo osigurali daljnja sredstva za poboljšanje položaja naših umirovljenika. Ukoliko se ukaže prilika, planira se izgradnja dnevnog boravka u Banjolama i daljnji razvoj izvaninstitucionalnih usluga, kao i brojnih kreativnih i rekreativnih sadržaja za naše umirovljenike, izjavila je Žufić.

Na pitanje tko će si moći priuštiti boravak u Domu, moglo se čuti da će cijena morati biti priuštiva korisnicima, zbog čega će Općina sufinancirati iznos s 50 posto. Još se ne zna kriterij po kojem će se birati i smještati korisnici s liste.

Istaknuto je i da će se, za zapošljavanje osoblja u novom Centru, morati ponuditi dobra primanja koja će biti konkurentna ostalim domovima i zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Razmišlja se i o stipendiranju zdravstvenog osoblja, odnosno učenika Medicinske škole u Puli.

Pročelnica za opće poslove i društvene djelatnosti.Suzana Racan Stern istaknula je bogati socijalni program, preko 250 tisuća eura koje Općina Medulin izdvaja za skrb za starije osobe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter