BOGAT LJETNI KULTURNI PROGRAM

Tri festivala u jednom festivalu: Labinjane i njihove goste očekuje raznolika, kvalitetna i uzbudljiva lepeza događanja

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Ove godine nešto ranije nego je to uobičajeno, Grad Labin i Turistička zajednica Grada Labina predstavili su program ljetnih kulturnih, umjetničkih i zabavnih događanja. Od konca svibnja, kada je održana manifestacija »Sea gušti« u Rapcu, pa gotovo do sredine rujna, Labinjane i njihove goste očekuje raznolika, kvalitetna i uzbudljiva lepeza događanja, a naglasak je dan na onima koji se događaju u Labinu, prvenstveno u starogradskoj jezgri ili bližoj okolici. Borjan Batagelj, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti najavio je početak ljeta koji se redovno vezuje uz tradicionalnu gradsku feštu Petrova, koja je posljednje tri godine u novom i prihvaćenom »retro« ruhu, te pod simboličnim brandom Re-Petrova.

Re-Petrova

- Subota, 29. lipnja, upravo na blagdan Sv. Petra, datum je koji svi Labinjani i brojni gosti mogu zaokružiti u svojim kalendarima, te već polako pripremati »outfit« iz najboljih dana svoje mladosti, nevezano radilo se o ludim sedamdesetima, šljokičastim osamdesetima ili alternativnim devedesetima. Na čak pet lokacija unutar starogradske jezgre bit će raspoređeni DJ pultovi, a samo neka od brojnih poznatih DJ imena koja će glazbom iz nekog bezbrižnijeg doba do ranog jutra zabavljati okupljene su Nikola Z Kukurini, DJ Haris, DJ Fabio i Alen, Retromania Radio Labin By Sini Verb & Lucca C. Jezgra starog Labina će se opet šareniti i tresti od plesnih koraka.

Ništa manje zabavno neće biti na glavnom gradskom trgu, gdje će s velike pozornice svojim hitovima poput »Fratello«, »Digni me visoko«, »Stavi pravu stvar« ili »24 sata« publiku rasplesati vjerojatno jedini još uvijek aktivni domaći novovalni bend Aerodrom, predvođeni karizmatičnim Juricom Pađenom. Uz njih, na isto mjesto stiže nam i jedan od boljih »tribute« bendova u regiji, sjajni ABBA Ring, koji će izvesti nisku hitova najslavnijih Eurovizijskih pobjednika u povijesti. Naravno, tu je i nezaobilazna gastro i eno ponuda, štandovi s craft pivima, destilerije. te ne manje važno, tradicionalna galerija maslinovog ulja na Torionu, rekao je Batagelj te zatim najavio i program Labin Art Republike za koju je istaknuo da se vraća u dinamiku iz najslavnijih dana

- Najveća novost ovog labinskog »ljeta u bojama coolture«, koje ove godine traje od početka srpnja do prvog tjedna rujna, svakako je uvrštenje još jednog »festivala unutar festivala«. Nakon uspješne dvije godine samostalnog djelovanja, Labina festival umjetnosti i tolerancije svojom kvalitetom ali i rastućom popularnošću, dokazao je da može biti jedan od najatraktivnijih programskih sadržaja labinskog kulturnog ljeta. U trajanju od tri dana, treća po redu Labina će se ove godine održati po prvi puta u srpnju, od 11. do 13. srpnja, rekao je Batagelj. Detaljniji program predstavila je Sonja Damjanović iz Novog Sada, umjetnička voditeljica festivala, inače zamjenica upravnika Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu, direktorica drame i prvakinja Narodnog pozorišta u Novom Sadu.

- Tri dana umjetnosti i tolerancije započinju izložbom labinskih i novosadskih likovnih umjetnica u Gradskoj knjižnici Labin, koja će biti otvorena kroz sve dane festivala. Svečano otvorenje zakazano je za četvrtak, 11. srpnja, na Torionu, a odmah potom u Teatrinu - malom kazalištu u labinskoj starogradskoj jezgri na programu je predstava »Mistero Buffo« kazališta Grupa i Triko Cirkus teatra iz Zagreba. Prva večer završit će na Špini, koncertom tradicionalne makedonske glazbe. Drugi dan festivala stavlja u fokus još jedan međunarodni i za javnost otvoreni okrugli stol s krilaticom »Art is the Power of Tolerance« i ovogodišnjom tematikom »Artisti na žici« usmjerenom glazbenom stvaralaštvu.

Paralelno, održavaju se likovne i glazbene radionice za mališane vrtićke dobi. Večernji program donosi uvid u predstavu u nastajanju, takozvanu »otvorenu probu« za novu produkciju predstave »O ljudima i drugim igračima«, čiji će Labina biti sastavni dio. Posljednjeg dana, u subotu 13. srpnja, očekuje nas još glazbenih i likovnih sadržaja za djecu, ovaj puta za onu školskoga uzrasta. Večernji dio rezerviran je za predstavu »Nevjerojatan događaj« zagrebačkog Teatra Exit u Teatrinu, te za završno druženje sa sudionicima i organizatorima festivala na Špini, uz glazbu iz svjetskih musicala »U ritmu Broadwaya« u izvedbi umjetnika HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke i B Glad produkcije, rekla je Damjanović te predstavila ovogodišnju Labinu, mladu labinsku glazbenicu Riu Gobo, polaznicu Umjetničke škole M. B. Rašan u Labinu.

(Snimio Branko Biočić)Ria Gobo (Snimio Branko Biočić)

Kolovoz započinje cabaret predstavom proslavljene kazališne i glazbene dive Ksenije Prohaske, hommageom karijeri neponovljive Marlene Dietrich. U četvrtak, 8. kolovoza, na Špinu dolazi još jedna velika glazbena zvijezda iz možda ne tako davnih vremena - na radost brojnih obožavateljica iz devedesetih, u Labinu gostuje Sandi Cenov. Uoči Dana Grada Labina, u petak, 16. kolovoza, također na Špini, posjetitelji će imati priliku poslušati najpoznatiji hrvatski musical, popularni »Jalta, Jalta«, a zadnji scenski događaj na istom mjestu ovoga ljeta zakazan je za četvrtak 23. kolovoza, kada u goste dolazi slovensko-talijanska koprodukcija sa suvremenim plesnim performansom »On the Roads of Europe«.

LAR 2024. završava i trećim »festivalom unutar festivala«, a po prvi puta ove se godine Shpeena Dox održava se u prvom tjednu rujna, s još jednim izvrsnim izborom domaćih, regionalnih i svjetskih nagrađivanih dokumentaraca, te ponovo uz potporu krovne domaće filmske institucije, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC). U ljetnim mjesecima nestrpljivo se očekuju i događanja vezana uz Dane Grada Labina, sredinom kolovoza, čiji je vrhunac uvijek Noć Grada Labina te veliki koncert na starogradskom trgu. Nakon prošlogodišnjeg spektakla i nastupa prve dame domaće estrade Doris Dragović u subotu, 17. kolovoza, na sam Dan Grada, a na velikoj će pozornici besplatni koncert održati Petar Grašo. U sklopu Dana Grada Labina, u srijedu 14. kolovoza otvara se još jedan, 26. po redu Labinski uzlet likovnosti, a da će ovoga ljeta ljubitelji likovne umjetnosti doći na svoje pobrinulo se i Pučko otvoreno učilište Labin.

Tematska izložba

Kroz cijelo ljeto u Gradskoj galeriji Labin otvara se tematska izložba iz fundusa Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, a u crkvici Sv. Stjepana preko puta Gradske galerije posjetitelji će moći razgledati i samostalnu izložbu velike hrvatske akademske umjetnice Dubravke Lošić. Turistička zajednica Grada Labina, uz brojna događanja koja se već polako »zahuktavaju« u Rapcu, organizira čak tri posljednjih godina izuzetno popularna i posjećena »Wine & Music« eventa u labinskom Parku hrvatskih branitelja koje je predstavila direktorica Labinske Turističke zajednice Astrid Glavičić

- U Suradnji s TZ Sveta Nedelja, u Noći suza Sv. Lovre na Dubrovi koja se održava u utorak, 13. kolovoza, kao glazbena gošća nastupit će Maja Posavec, s repertoarom posvećenim nezaboravnom Leonardu Cohenu, rekla je Astrid Glavičić. Najveći i najvažniji eventi tijekom cijelog ljeta, s naglaskom na dvije velike gradske fešte, bit će i u znaku ekologije, u sklopu projekta »Za Labin bez plastike«, ove će se godine pića konzumirati isključivo u povratnoj, višekratnoj ambalaži, a cilj je da jutro nakon fešte grad ostane čist i oslobođen od nepotrebnog i nezdravog plastičnog otpada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter