održana svečana sjednica

Iako teritorijalno mala, Općina Grožnjan je s ovim dodijeljenim nagradama pokazala koliko je kulturno velika

| Autor: Zvonimir Guzić
Dobitnici priznanja (Snimio: Zvonimir Guzić)

Dobitnici priznanja (Snimio: Zvonimir Guzić)


Povodom Dana općine Grožnjan i proslave zaštitnika grada svetih Vida, Modesta i Krešencija u koncertnoj dvorani "Kaštel" u Grožnjanu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

U sklopu svečanosti dodijeljeno je pet priznanja u obliku zahvalnica koje su dobili slikarska manifestacija Ex Tempore, umjetnička kolonija Fecit, međunarodni jazz festival "Jazz is back-BP", Valerija Dešković-Mirosav i Fiorela Pucer. Laueratima su priznanja uručili načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz i predsjednica Općinskog vijeća Roberta Veroneze.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i mnogobrojni uglednici iz političkog i društvenog života Istarske županije i njenih gradova i općina među kojima su bili predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, gradonačelnici Buja i Umaga Fabrizio Vižintin i Vili Bassanese, dogradonačelnik Poreča Edi Štifanić, te mnogi drugi načelnici i predstavnici javnih ustanova i tijela iz regije.

(Snimio: Zvonimir Guzić)Dožupanica Jessica Acquavita (Snimio: Zvonimir Guzić)

-U tridesotogodišnjem razdoblju koje je za nama obilježeno je mnogim uspjesima i rezultatima koji nadilaze djelokruga nadležnosti koje po važećim zakonima pripadaju općinama, pa se tako možemo pohvaliti mnogobrojnim socijalnim programima, pomoći učenicima osnovnih i srednjih škola, te studentima, sufinanciranjem jaslica i vrtića, financiranjem sportskih i drugih udruga na našem području. Kao što je svima poznato znatna sredstva ulažemo i u kulturne manifestacije poput jazz festivala, grožnjanske Ex Tempore te u cjelogodišnju aktivnost gradske galerije Fonticus. Našim uspjesima treba pridodati i uspjehe naših vinara i maslinara, poljopvrednika i stočara, te turističkih i kulturnih djelatnika. Bez obzira na uspjehe treba ulagati još napora i truda kako bi poboljšali cjelokupni aspekt života na našem području. Sve to može se postići uz suradnju i solidarnost sa ostalim općinama, gradovima i županijama, prigodnim govorom u samom uvodu skupu se obratio načelnik Claudio Stocovaz koji je istaknuo i niz projekata koje je Općina Grožnjan provela od uređenja lokalnih cesta, obnove sakralnih objekata do nabave elektronske opreme za unapređenje turističke ponude i kvalitete života građana, te najavio daljnja ulaganja u ceste i komunalnu infrastrukturu.

Od uglednika skup je u ime Istarske županije pozdravila dožupanica Acquavita naglasivši posebnosti svakog mjesta u Istri u čemu Grožnjan prednjači kao mjesto umjetnosti, stvaralaštva i kulturne baštine, te najavila i daljnju pomoć županije u kulturnom i svakom drugom razvoju.

Svojim nastupom svečanost je uveličala i mezosopramistica Lora Pavletić uz klavirsku pratnju Vesne Ivanović Ocwirk. Nakon sjednice svi prisutni pozvani su na domjenak koji je održan na lokaciji Belveder sa prekrasnim pogledom na Motovun.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

NAGRAĐENI

Ex Tempore iz Grožnjana nije samo slikarska manifestacija međunarodnog ugleda, već je dio izuzetnog mozaika istarske multikulturalnosti u koji se Grožnjan, kao grad umjetnika, idealno uklapa. Priznanje je preuzeoMarin Corva predsjednik izvršnog vijeća Zajednice Talijana iz Rijeke

Umjetnička kolonija Fecit osnovana 2018. sa ciljem da okupi umjetnike sa prostora bivše države. Od strane 54 umjetnika i umjetnice izrađeno je do sada 84 djela koja sa bila izložena u galerijama po cijeloj regiji. Nagradu je preuzeo najzaslužniji za osnivanje kolonije, Roko Kvaternik.

Međunarodni jazz festival "Jazz is back-BP" ove godine slavi 25 godina održavanja, a 2008. je bio proglašen najboljim malim jazz festivalom u Europi. Festival trenutno vodi glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović Kušan koja je i preuzela zahvalnicu.

Valerija Dešković - Mirosav se uz administrativne poslove pročelnice u Općini Grožnjan, naročito zalagala za očuvanje okoliša, kulturne i sakralne baštine, te njegovanje zavičajnih vrijednosti poput prostora, kulturne tradicije i dijalekta.

Fiorela Pucer je do umirovljenja bila službenica u uredu Turističke zajednice Grožnjan, koja je dala velik doprinos za lokalni turizam kojim se i danas bavi. Bila je aktivna i oko priprema i čuvanja izložbi u galeriji Fonticus.

-Iako teritorijalno mala, Općina Grožnjan je s ovim dodijeljenim nagradama pokazala koliko je kulturno velika. Uime svih nagrađenih zahvalio bih općini na njenom predanom radu i velikim ulaganjima naročito u kulturna dobra, rekao je uime nagrađenih Corvai z Ex Tempore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter