58. Smotra narodne glazbe i plesa Istre

U Kršanu deset plesova, 12 pjesama i 14 svirki

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio: Zoran Oljača)

(Snimio: Zoran Oljača)


U starom gradu Kršanu u subotu navečer, s početkom u 20 sati održat će se 58. smotra narodne glazbe i plesa Istre; smotri će prethoditi mimohod svih izvođača koji kreće u 19.45 ispred Doma kulture do kršanskog Kaštela, a bit će i izložba Etnografskog muzeja Istre i to u unutrašnjem dijelu Kaštela. U ovogodišnjem programu, u organizaciji Saveza folklornih društava Istarske županije, KUD-a "Ivan Fonović Zlatela", Općine Kršan i Turističke zajednice Općine Kršan, sudjeluje 200 izvođača.

- Oduševljen sam mjestom održavanja ovogodišnje smotre jer je kaštel u Kršanu predivan i moj je dojam da će taj prostor oplemeniti smotru, a sama smotra oplemeniti će ovo kulturno dobro, rekao je predsjednik Saveza folklornih društava Istarske županije Josip Percan.

- Istarska županija kao što znate jako puno pozornosti i pažnje posvećuje nematerijalnoj kulturnoj baštini. Svi smo mi svjesni da možemo obnoviti ono što je izgrađeno ali ako nepovratno izgubimo ono što se govori i ono što se pjeva, pleše onda je to za naš identitet, za čitavu našu kulturnu jedan ogroman gubitak. Županija će i dalje financijski podupirati i pomoći će na bilo koji način jer osnovna ideja je sačuvati naše običaje, naše kante, naše plese. To je jedini način da sačuvamo i dio sebe, kazao je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica.

Na smotri će nastupiti pjevači i svirači devet kulturno umjetničkih društava Istre. To su Glazbeno društvo "Sokol" iz Buzeta, KUD "Dvigrad" iz Kanfanara, KUD "Barban" iz Barbana, KUD "Uljanik" iz Pule, KUD "Mate Balota"iz Raklja, Folklorna skupina Zajednice Talijana "Šišan", Folklorno društvo "Pazin" iz Pazina, RKUD "Rudar" iz Raše te kao domaćin KUD "Ivan Fonović Zlatela" iz Kršana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter