POPULARIZACIJA ZNANOSTI

Manifestacija u organizaciji Zvjezdarnice Višnjan: Astrofest u čast ljetnom solsticiju

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Astrofest 2023. (Foto: Zvjezdarnica Višnjan)

Astrofest 2023. (Foto: Zvjezdarnica Višnjan)


Astronomsko društvo Višnjan je udruga koja upravlja Zvjezdarnicom Višnjan, poznatom po brojnim otkrićima malih tijela Sunčeva sustava. S ukupno 1750 novootkrivenih asteroida i više od 3000 učešća godišnje u mjerenju potencijalno opasnih asteroida bliskih zemlji, svrstala se u sam vrh rang liste zvjezdarnica na globalnoj razini koje se bave ovim poslom. Osim znanstvenoistraživačkog rada u području praćenja malih tijela Sunčeva sustava, Zvjezdarnica već dugi niz godina, u suradnji s brojnim udrugama i ustanovama, održava programe namijenjene djeci koja žele upoznati svijet znanosti i tehnologije na nov i zanimljiv način. Jedan od načina popularizacije znanosti je i sada već tradicionalna manifestacija Astrofest koja se održava u organizaciji Zvjezdarnice Višnjan, u suradnji s partnerima, Općinom Višnjan i Turističkom zajednicom Općine Višnjan, na dan ljetnog solsticija, 21. lipnja.

Novi koncept

Od prošle godine, manifestacija ima novi koncept koji se pokazao vrlo dobro prihvaćenim tako da je privukla više od tri tisuće posjetitelja. Ove se godine također očekuje jako puno posjetitelja, te je uz organizacijski tim, angažirano više od sedamdeset volontera. Ulaz se ne naplaćuje, a manifestacija je dostupna svima, uz prilagođene sadržaje s osobe s invaliditetom. Astrofest se organizira uz podršku donatora, tvrtke Valamar Riviera, Auto Centar Poreč i turističkih zajednica općina Vrsar i Funtana. Ciljane skupine su obitelji s djecom, zaljubljenici u astronomiju i znanost općenito, geekovi, fanovi Korada Korlevića i svi oni koji žele iskusiti nešto drugačije na ovim prostorima. Nešto naučiti i uz put se zabaviti.

Nataša Belac, Korado Korlević i Gordana Ruso (Snimila: Gordana Čalić Šverko)Nataša Belac, Korado Korlević i Gordana Ruso (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Program su na konferenciji za novinare u Zvjezdarnici Višnjan najavili predsjednik Astronomskog društva Višnjan Korado Korlević, voditeljica odjela za popularizaciju znanosti Gordana Ruso i voditeljica financija Nataša Belac. Sama manifestacija je spoj znanstvenih radionica za djecu i mlade, popularnoznanstvenih predavanja, promatranja nebeskih tijela s teleskopom, paljenja velikog krijesa te popratnog glazbenog programa i bogate gastroenološke ponude. Program započinje 21. lipnja u 17 sati i traje sve do 6 sati 22. lipnja kada se dočekuju prve zrake izlazećeg sunca. U Astrofest u 17 sati uvode znanstvene radionice za djecu. U 18.30 sati na rasporedu je predstava za djecu "Pčelica Maja" Teatra Naranča, u 19.15 sati slijedi predavanje "Relativnost bez vele matematike na čakavici", predavača Matea Paulišića, u 20.30 sati "Deset stvari koje niste znali o Mjesecu" Vanese Smolčić te u 21.45 sati "Mitska bića istarskog poluotoka" Korada Korlevića. Već tradicionalno u 23 sata je paljenje krijesa, BUMBnjARI, nastup uživo, u 23.45 sati hitovi s planeta Zemlje DJ Neno.r. malan, potom u 2.30 sati DJ Teddy Lee. U 5 sati doček je izlaska sunca uz handpan - Andrea Pongrac, nastup uživo.

Nekoliko ciljeva

Astrofest, naglasio je Korado Korlević, ima nekoliko ciljeva.

- Prvi je edukacija, namjera je pokazati djeci da su znanost, tehnologija, i biti različit, najzabavnija stvar koju mogu napraviti u životu. Sljedeće je da lokalna zajednica dobije nešto što je specifično i prepoznatljivo i nešto čega nedostaje u Istri, bolje rečeno i šire jer manifestacije toga tipa tristotinjak kilometara u krugu, u principu nema, a onda je to nama i prilika za pokazati koje su aktivnosti Zvjezdarnice Višnjan, kazao je Korlević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter