Đir po rovinjskom merkatu

Lisičarke do 30 eura, trešnje za čak 15 eura po kilogramu

| Autor: Sandra CERIN
(Snimila Sandra Cerin)

(Snimila Sandra Cerin)


Na rovinjskom merkatu, poznatom po bogatoj ponudi lokalnih proizvoda, pojavile su se prve lisičarke po cijeni od 20 do 30 eura po kilogramu, dok su cijene trešanja drastično porasle, sa prošlogodišnjih 3 eura na čak 15 eura po kilogramu.

Kilogram mladog luka na rovinjskoj tržnici stoji 5 eura, krumpir 2, a mladi krumpir po 3 eura. Cijena artičoka je 8 eura po kilogramu, špinata 4 eura, a salatina 8 eura. Cijena marelica varira - za kilogram na nekim štandovima valja izdvojiti od 8 do 15 eura. Kilogram lubenice je 3 eura, a rajčice 7 eura.

Ove godine trešanja je puno manje, a one koje su dostupne »ispucane su, trule i pune crva zbog topline«, kako kaže nam prodavačica sa štanda, te dodaje da su troškovi proizvodnje znatno porasli.

- Gnojivo je poskupilo i do četiri puta, a porasle su i cijene sjemena. Poskupilo je sve: proizvodnja, najloni, gorivo, kažu iz pazinskog OPG-a Guštin. No to nisu jedini troškovi koje mali proizvođači koji svoje proizvode prodaju na rovinjskoj tržnici trebaju uračunati u konačnu cijenu povrća i voća.

- Mjesečna karta za ulaz u grad iznosi od 15 do 20 eura, a suncobrane moramo sami plaćati. Kad sve to izračunate, nema računice, ističe jedna prodavačica. Proizvođači su zabrinuti i zbog promjena u navikama kupaca.

- Poljoprivredom se više nitko ne želi baviti. U nabavku namirnica uglavnom dolazi starija populacija, dok mladi kupuju gotove proizvode po shopping centrima, kažu iz OPG-a Guštin, te dodaju da je promet na merkatu opao je za 50 do 60 posto u odnosu na prošlu godinu.

Također, prodavači nam kažu da gosti pažljivo biraju što kupuju jer su cijene skočile, a kupovna moć je smanjena i kod njih i kod nas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum