u šumi kao u učionici

Seminar iz šumske pedagogije okupio pedesetak nastavnika, odgojitelja i drugih obrazovnih stručnjaka

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Foto Goran Prodan)

(Foto Goran Prodan)


Seminar iz šumske pedagogije kojeg su u sklopu dvodnevnog međunarodnog projektnog sastanka pod nazivom "Edukacija budućih edukatora šumske pedagogije u Istri", u sklopu Erasmus+ projekta "U šumi kao u učionici", organizirali projektni partneri Modelna šuma Istra i Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet, okupio je u Buzetu pedesetak odgojitelja, učitelja, nastavnika i ostalih stručnjaka iz Istre.

Trening moduli

Predavanje i prezentaciju "Šumska pedagogija za djecu novog doba" u Poduzetničkom inkubatoru Verzi održala je Ana Fornažar, voditeljica projekta i predsjednica Modelne šume Istra. Nedaleko od Robinzonskog kampa Raspadalica, organizirana je potom radionica iz šumske pedagogije na otvorenom po metodi flow learning, koju je proveo Slovenski šumarski institut, te praktično iskustvena radionica iz šumske pedagogije, Šumskih boja. Po povratku u Buzet, u Poduzetnički inkubator Verzi, uslijedila je prezentacija "Šumske boje - atelje u prirodi", Else Eliv i Nore Bertoša.

Erasmus+ projekt "U šumi kao u učionici" vodi Modelna šuma Istra sa sjedištem u Pazinu, a projektni partneri su Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet, Dječji vrtić "Olga Ban" Pazin, Pučko otvoreno učilište iz Gospića i Šumarski institut iz Ljubljane. Ovo je drugi susret projektnih partnera, a organiziran je uz veliku podršku buzetske škole, ravnateljice Jadranke Bartolić Muzica, učiteljica i djelatnika.

- Modelna šuma kroz ovaj najnoviji projekt nastavlja raditi na području razvoja i širenja šumske pedagogije u Istri pa tako i u Hrvatskoj. Cilj je dodatno educirati stručnjake koji rade u odgojno obrazovnim institucijama i to ne samo u Istri već i u Ličko-senjskoj županiji, ali i stručnjake iz Slovenije, kako bi sadržaje šumske pedagogije počeli primjenjivati u svojim institucijama i kako bi stekli dodatne kompetencije iz šumske pedagogije. Kroz projekt će se razviti i edukativni materijal u digitalnom obliku, dakle trening moduli iz šumske pedagogije za edukaciju budućih šumskih pedagoga, navela je Fornažar.

Kamen temeljac

Šumska pedagogija i edukacija na otvorenom od izuzetne su važnosti za cjeloviti razvoj djece pa projekt doprinosi senzibiliziranju i educiranju odgojno obrazovnih stručnjaka o šumskoj pedagogiji i njezinim metodama te se njime postavlja kamen temeljac za razvoj ove djelatnosti u Hrvatskoj.

U ožujku je održan međunarodni trening iz šumske pedagogije i upoznavanje dobrih praksi u Ljubljani, a nakon svibanjske edukacije budućih edukatora šumske pedagogije u Buzetu, takva je edukacija u listopadu planirana u Lici. Završna konferencija projekta održat će se u ožujku iduće godine u Istri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter