sv. pelegrin

Crkva zaštitnika Umaga dobiva novi plato

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


U sklopu manifestacije "Umag u maju" i skorašnjeg Dana sv. Pelegrina, zaštitnika Umaga te Međunarodnog dana muzeja, u Muzeju grada Umaga održano je predavanje arheologinje Kristine Gergeta Sotončić, "Što se krije ispod crkve sv. Pelegrina kraj Umaga?".

Predavanje je sadržavalo rezultate probnog arheološkog iskopavanja na platou uz crkvu sv. Pelegrina na rtu Rožac koje je provedeno u rujnu 2023. godine.

Crkvica na osami

- Mnoge čudi položaj crkvice na osami, ali po predaji nastala je na mjestu gdje se sv. Pelegrin iskrcao i ostavio otiske stopala, kad je na nagovor Hermagore došao propovjedati evanđelje na ove prostore. Predaja kaže da je tu i stradao na prijelazu između 3. i 4. stoljeća za vrijeme vladavine cara Dioklecijana, rekla je u uvodu predavanja Gergeta Sotončić.

Prvo arheološko istraživanje rta Rožac na prostoru platoa crkve potvrdilo je postojanje rimske maritimne vile na čijim ostacima je u srednjem vijeku izgrađena crkva sv. Pelegrina. Dio prostorija vile prekriven je podnim mozaikom koji je izrađen od bijelih kamenih tesera (kockica), a otkriveni ulomci žbuke sa "fresko oslikom" pokazuju na koji su način bili ugrađeni unutarnji zidovi.

Prikupljeni ulomci keramičkog posuđa i metala potvrđuju da je vila korištena do kasne antike. Pomoću starih katastarskih planova otkriveni su segmenti prvotnog ogradnog zida koji je omeđivao prostor platoa oko crkve, te je temeljem pokretnih nalaza utvrđena faznost njegove izgradnje, sažetak je predavanja arheologinje.

Na kraju je najavljeno i renoviranje platoa oko crkve, a krenut će se s ogradnim zidovima koji su u lošem stanju i pod utjecajem mora i valova. Uslijedila su pitanja posjetitelja, od kojih je jedno bilo o mogućnosti da ostaci mozaika i rimske vile ostanu vidljivi, na što je arheologinja rekla da su sigurniji zakopani naročito jer se crkva i danas koristi.

Likovni natječaj

Grobnih ostataka nije bilo i obližnja šetnica ne smeta crkvi ni arheološkom lokalitetu, glasili su odgovori Gergete Sotončić.

Umaški muzej nastavlja sa aktivnostima posvećenim zaštitniku grada, te je jučer otvorena izložbe likovnog natječaja "Stope svetog Pelegrina".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter