kulturna i poslovna razmjena

Novigrad i Cassina de`Pecchi postali prijateljski gradovi. Cilj povezivanje poduzetnika s oba područja

| Autor: Zvonimir Guzić / Glas Iste
(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)

(Snimio Zvonimir Guzić / Glas Istre)


U Gradskoj lođi iz 16. stoljeća starogradske jezgre grada Novigrada, potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje između grada Cassina de` Pecchi pored Milana i grada Novigrada-Cittanova. Gradonačelnik Anteo Milos i gradonačelnica Elisa Balconi svojim potpisima ovjerili su dobre odnose dvaju gradova koji traju već dulje vrijeme.

"Ovo je prvi korak u budućoj suradnji s gradom Cassina de` Pecchi iz Italije koja je nastala iz iskrene i jake želje da povežemo poduzetnike s oba područja. Više godina novigradski poduzetnici uspješno surađuju s talijanskim poduzetnicima koji posluju u Novigradu, pa smo potpisivanjem Povelje prijateljstva naših gradova i formalno obilježili zajedničku želju za nastavkom i jačanjem gospodarskih odnosa.

Kroz međusobnu suradnju koju smo do sada ostvarili s našim prijateljskim i pobratimljenim gradovima, a posebno ću izdvojiti Sacile čiji su predstavnici danas s nama u Novigradu, možemo biti primjer kako prijateljstvo, kulturna razmjena i poslovna povezanost, mogu oplemeniti živote naših građana i zajedno napredovati u međusobnom razumijevanju i upoznavanju vrijednosti naših kultura.", rekao je gradonačelnik Milos u pozdravnom govoru.

Gradonačelnica Općine Cassina de` Pecchi, Balconi izrazila je zadovoljstvo zbog uspostavljene suradnje te istaknula kako je ova povelja samo početak novog poglavlja u odnosima između dviju lokalnih zajednica, nakon čega je razmijenila prigodne poklone sa svojim domaćinom.

Samoj ceremoniji potpisivanja osim dvoje vodećih ljudi prijateljskih gradova i njihovih delegacija, prisustvovali su i zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, te gradonačelnik pobratimljenog grada Sacile Carlo Spagnol.


Obje delegacije prošetale su starogradskom jezgrom gdje im je domaćin, gradonačelnik Milos, pokazao znamenitosti u samom središtu Novigrada. Grad Novigrad-Cittanova potpisom ove Povelje, nastavlja širiti krug prijateljstava s gradovima u Hrvatskoj i diljem Europe. Naime, već je sklopljen dogovor o suradnji s prijateljskim hrvatskim i slovenskim gradovima, Ilokom, Laškom i Zrečem, te pobratimljenim gradovima La Réole u Francuskoj, te Sacile i Anguilara Veneta u Italiji.

Sva ova partnerstva osnažuju mrežu prijateljstava i otvaraju nove mogućnosti za kulturnu razmjenu, gospodarsku suradnju i turističke inicijative.

Dvoje gradonačelnika simbolično je stavilo nekoliko lopata zemlje oko tek posađenog stabla prijateljstva u Parku Europe pored sportske dvorane u Novigradu, s čime je i formalno uspostavljena trajna veza između dva grada.

"Neka ovo stablo trešnje raste i jača, baš kao što će rasti i jačati naše prijateljstvo i suradnja", rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos nakon simboličnog čina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter