burni politički obračuni u kršanu

Vijećnici IDS-a izbačeni iz stranke zbog potpore novom predsjedniku vijeća Silvanu Uraviću iz SDP-a

| Autor: Branko Biočić
Boris Babić, Mauricio Bajerić (Arhiva Glasa Istre)

Boris Babić, Mauricio Bajerić (Arhiva Glasa Istre)


Predsjedništvo podružnice IDS-a u općini Kršan odlučilo je na sastanku održanom u Šušnjevici izbaciti iz stranke svoje vijećnike u općinskom Vijeću Kršana, Borisa Babića i Mauricija Bajerića.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Kako saznajemo, razlog je njihova potpora za smjenom dosadašnjeg predsjednika Vijeća Lucijana Mrzlića s liste Novi smjer općinskog načelnika Romana Carića i potpora novom predsjedniku Silvanu Uraviću iz SDP-a, bez konzultacije sa strankom.

Naredba od gore

Borisa Babića upitali smo za komentar ove odluke kršanske podružnice IDS-a.

- Malo je glupo da su to napravili. Ja sam puno dao za IDS, posebice na terenu, te sam sada za ove parlamentarne izbore i izbore za EU parlament agitirao za našu listu. Bio sam pozvan na sjednicu, ali nisam znao o čemu se radi, rekli su nam da smo sami podržali Uravića bez konzultacije sa strankom. Cijelo smo vrijeme bili u oporbi i ova odluka o našem izbacivanju iz stranke nije dobro prihvaćena među žiteljima općine Kršana, neki ljudi su šokirani, ne mogu vjerovati da su to napravili. Vjerojatno je naredba došla od gore, rekao je Babić.

Mauricio Bajerić, koji je član predsjedništva podružnice IDS-a u općini Kršan, bio je još oštriji.

- Prije tri godine sam podržao Mrzlića za predsjednika Vijeća misleći da sam učinio dobro i da će to Općini Kršan donijeti neke dobre stvari. Kako je vrijeme odmicalo vidio sam da to nije bio neki odabir i shvatili smo svi zajedno da moramo reagirati i napraviti neke promjene na bolje. Do sada u praksi IDS-a nikad nije bilo da se vijećnici prije sjednice vijeća moraju konzultirati sa strankom odnosno lokalnim predsjedništvom podružnice pa smo sami donijeli odluku.

Na sjednicu u Šušnjevicu došao je potrpredsjednik IDS-a i labinski gradonačelnik Valter Glavičić i sve je unaprijed bilo spremno za naše izbacijvanje. Jedva su nam dali da govorimo, samo su digli ruke. Navodno su nazvali iz Pule i poručili ili mi letimo van ili se gasi podružnica u Kršanu. Ova odluka nije demokratska već se bazira na teškoj politici koja samo radi štete IDS-u i nije pozitivno doživljena u sredini u kojoj živimo i radimo. Ja sam žitelj općine Kršan i činim ono što je najbolje za našu zajednicu i njezine ljude. Nije mi žao zbog takvog čina jer sam već duže vrijeme planirao izaći iz IDS-a, rekao je Bajerić.

Destabilizacija vlasti

Za komentar smo upitali i Dennyja Viškovića, predsjednika podružnice IDS-a u općini Kršan:

- Naša dva vijećnika Bajerić i Babić su samovoljno glasali za smjenu Mrzlića i dali potporu Uraviću što je destabiliziralo trenutnu vlast u općini Kršan kojoj smo mi dali podršku. Naime, prije tri godine odlučili smo dati potporu listi Novi smjer i načelniku Romanu Cariću, a Babić je i tada glasao suprotno odluci predsjedništva dok je Bajerić glasao u skladu s našom odlukom. Do sada s njima nismo imali nikakvih problema, dobro smo komunicirali i surađivali, nemamo ništa osobno protiv njih ali su politički pogriješili.

Preko toga nismo mogli prijeći, sjednica predsjedništva bila je zakazana još prije sjednice općinskog Vijeća, skrenuli smo pozornost da je pričekaju i da zauzmemo stav ali oni je nisu pričekali nego su odlučili samovoljno glasati čime su povrijedili Statut stranke. Nakon duge rasprave od 10 prisutnih članova predsjedništva šest je bilo za izbacivanje, a četiri među kojima je i Bajerić, bila su suzdržana.

Bajerić i Babić nisu nama osobno napravili ništa loše ali su politički pogriješili i zato moraju odgovarati. Mi nismo tražili njihove mandate na raspolaganje, neka odrade svoj mandat do kraja kao nezavisni a na sljedeće lokalne izbore IDS ide bez njih. Nemamo ništa osobno protiv njih, želimo im svu sreću u osobnom i političkom životu, poručio je Višković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter