Park prirode Učka slavi 25. rođendan

Sutra počinje slavljenička fešta na navišoj istarskoj planini. Donosimo detalje bogatog vikend programa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Marko Gracin)

(Snimio Marko Gracin)


Jubilarni, 25. rođendan Parka prirode Učka, ujedno treća godišnjica otvaranja Centra za posjetitelje Poklon, proslavit će se u subotu cjelodnevnim programom za sve generacije. Raznovrstan program započet će u 11 sati predstavom za djecu "Pčelica Maja", u izvedbi pulskog Teatra Naranča, a završit će jazz koncertom Elvisa Stanića & French Touch Tria na terasi Planinskog bara, u sklopu Centra za posjetitelje Poklon.

Vođeni obilasci

Posjetitelje očekuju i vođeni obilasci interpretacijskog postava Centra za posjetitelje Poklon, uz snižene cijene ulaznica, šetnja novom edukativnom Stazom vila Učkarica, radionice za djecu te predavanje "Što mi radimo? - 25 godina upravljanja zaštićenim područjem", tijekom kojeg će se dobiti bolji uvid u rad Javne ustanove Parka prirode Učka, u njezine osnovne zadaće i djelatnosti te saznati što zapravo znači zaštita prirode i kako se ona provodi.

Od 11 do 11.45 sati na prvom katu Centra za posjetitelje Poklon, održat će se predstava za djecu "Pčelica Maja", u izvedbi pulskog Teatra Naranča. Priča o Pčelici Maji naglašava kako sva živa bića treba poštovati, a te će poruke poslati i glumci ove predstave. Od 12 do 13.30 sati vođena je šetnja za djecu i odrasle edukativnom Stazom vila Učkarica koja prolazi šumama Ćićarije.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tijekom šetnje najmlađi posjetitelji upoznat će i učiti razlikovati vrste stabala, zaštićene životinjske vrste te imaju priliku zaviriti u svijet fantastičnih bića Učke i Ćićarije. U neposrednom kontaktu s prirodom upoznat će prirodne i kulturne vrijednosti ovog područja te steći uvid o važnosti očuvanja i zaštite prirode. Okupljanje je u 12 sati ispred Centra za posjetitelje Poklon. Staza je duga tri kilometra, nije zahtjevna te je pogodna za sve generacije, a obilazak traje oko jedan sat i pol.

Od 12 do 12.45 sati i od 13 do 13.45 sati predviđeno je stručno vođenje multimedijalnim interpretacijskim postavom, središnjim mjestom Centra za posjetitelje Poklon, u kojem su na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije, što ih čini zanimljivim svim generacijama. Uz stručno vodstvo djelatnika Parka prirode Učka, prilika je to da se pobliže upoznaju značajke zbog kojih je ovo područje zaštićeno, čuje nešto više o zaštićenim vrstama flore i faune te o životu stanovnika Učke nekad i danas. Okupljanje je u 12 i 13 sati na recepciji Centra za posjetitelje Poklon.

Učkarski zvončić

Od 14 do 15 sati u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon održat će se radionice "Životinje Učke u svom prirodnom staništu" i "Izradi svoj učkarski zvončić". Park prirode Učka dom je mnogim rijetkim i ugroženim životinjskim vrstama kao što su crni daždevnjak, sova ušara, velikouhi šišmiš, žuti mukač i brojne druge.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na radionici djeca će naučiti koje životinje žive na ovom zaštićenom području te će ih oblikovati od komadića filcane vune. Uporabom prirodnih materijala kao što su listovi, grančice, kamenčići i cvijeće, smjestit će ih u njihovo prirodno stanište. O tome da Učka ne krije samo značajne životinjske vrste, bit će riječ na drugoj kreativnoj radionici gdje će djeca uporabom recikliranih materijala izraditi poseban učkarski stenoendem - učkarski zvončić, jedan od simbola Parka prirode Učka. Cilj ovih radionica je poučiti najmlađe posjetitelje o bioraznolikosti ovog prostora zbog čega je ovo područje i proglašeno parkom prirode te o važnosti očuvanja njegove bogate prirodne baštine.

Od 14 do 15 sati, dr.sc. Marko Klobučar, stručni voditelj Javne ustanove Park prirode Učka održat će predavanje na temu "Što mi radimo? - 25 godina upravljanja zaštićenim područjem". Područje planine Učke i dijela visoravni Ćićarije proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine, a vrijednosti zbog kojih je ovo područje zaštićeno poznate su već odavno. One leže u njenom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Tome valja dodati bogata livadna i druga antropogena staništa na kojima su brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Od 15.30 do 17 sati na terasi Planinskog bara, okruženoj bukovom šumom i u samom srcu Parka prirode Učka, nastupit će Elvis Stanić na harmonici, Spartaco Črnjarić na gitari, Darko Mihelić Boćo na kontrabasu i Andy Cech na bubnjevima. Novi glazbeni projekt najnagrađivanijeg hrvatskog multiinstrumentalista, Elvisa Stanića, posvećen je harmonici, tangu, francuskoj šansoni i valceru. Kvartet iskusnih i vatrenih glazbenika energičnu, očaravajuću i nadahnutu glazbu kombinira u jedinstvenom zvuku harmonike, gitare i kontrabasa. Elvis Stanić i French Touch Trio publiku vode na šetnju pariškim ulicama, pozivaju na tango u Buenos Airesu, propitkuju južnoameričku senzualnost i neobuzdanu radost francuskog "joie de vivre". Ulaz na sva događanja je besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter