zajednički rad

Političke razlike (ni)su bitne: Evo što kažu čelnici istarskih gradova i općina o suradnji s Istarskom županijom

| Autor: Tea Tidić
Sjedište Istarske županije (Arhiva Glasa Istre)

Sjedište Istarske županije (Arhiva Glasa Istre)


U aktualno predizborno vrijeme, sve češće se u medijima piše o međustranačkim (i unutarstranačkim) sukobima raznih čelnika, na svim nivoima upravljanja – od lokalnog preko županijskog pa do samog državnog vrha.

Uslijed svih tih prepirki, često iznesenih i putem društvenih mreža, građani se s pravom pitaju – kako ti ljudi koje su izabrali na izborima uspijevaju surađivati kao čelne osobe u jedinicama lokalne samouprave?

Pozitivni primjer u kojem političke razlike nimalo ne utječu na dobru suradnju, jest zasigurno Istra – i iako je po stranačkoj predispoziciji tu poprilično šarolika politička karta, očito je na djelu ona dobro znana – «složna braća kuću grade».

Naime, u Skupštini istarske županije apsolutnu većinu ima IDS, a istarski župan Boris Miletić je nekadašnji predsjednik IDS-a, koji je nakon sukoba s, tada novim čelnicima stranke, prije dvije godine napustio stranku.

Boris Miletić (Arhiva Glasa Istre)Boris Miletić (Arhiva Glasa Istre)

Kakva je atmosfera i suradnja različitih političkih opcija s Istarskom županijom, u vijestima TV Nove prokomentirali su čelnici Grada Buzeta te Općina Cerovlje i Karojba.

Na posljednjim lokalnim izborima u Općini Karojba 2021. godine pobijedio je HDZ, a Marko Lakošeljac postaje načelnik. On je za vijesti TV Nove podijelio iskustva u radu sa Županijom.

Marko Lakošeljac (Arhiva Glasa Istre)Marko Lakošeljac (Arhiva Glasa Istre)

- Čim sam preuzeo načelničko mjesto, odmah su krenuli pregovori oko bitnih projekata, poput obnove županijske ceste, prošle godine je završen veliki projekt - izgradnja dijela kanalizacijskog sustava, kojeg su poduprli Županija i Županijska uprava za ceste. Također, već dvije godine nam pomažu u obnovi općinske zgrade, te je to ove godine u završnoj fazi, a Fond za razvoj, poljoprivredu i agroturizam uključio se u razne aktivnosti te je osnovan Centar za senzorno ocjenjivanje vina u Motovunskim Novakima… tako da imam samo riječi pohvale o suradnji s Upravom Istarske županije, rekao je Lakošeljac.

Načelnik Općine Cerovlje, IDS-ovac Elvis Šterpin, istaknuo je da je suradnja s Istarskom županijom na izrazito visokom nivou, otvorena i komunikativna.

Elvis Šterpin (Arhiva Glasa Istre)Elvis Šterpin (Arhiva Glasa Istre)

- Županija podržava Općinu Cerovlje kao partner u bezbroj projekata, od kulturnih projekata i manifestacija do komunalnih projekata. Izrazito su imali sluha za naše prijedloge o povećanju određenih budžeta za manje razvijene općine, te im na tome zahvaljujem, a svakako moram zahvaliti i na odličnoj suradnji županijskim upravnim odjelima i pročelnicima, rekao je Šterpin.

U Buzetu je pak na prošlim lokalnim izborima IDS izgubio vlast, a na čelo Grada Buzeta izabran je nekadašnji IDS-ovac, Damir Kajin, koji je nakon izlaska iz stranke postao jedan od najvećih kritičara čelništva IDS-a, među kojima i Borisa Miletića, kad je bio predsjednik stranke.

- Nemam nikakvih primjedbi na suradnju s Istarskom županijom, dapače, nisam očekivao tako iskrenu komunikaciju, bilo da je riječ o gospodinu županu Borisu Miletiću, bilo da je riječ o Tuliu Demetliki, podžupanici i predsjednici Županijske skupštine ili pročelnicima pojedinih županijskih odjela. A da je ta suradnja i više nego korektna, svjedoče i zajedničke investicije koje na području Grada Buzeta pokušavaju osmisliti Grad i Županija.

Damir Kajin (Snimila Gordana Čalić Šverko)Damir Kajin (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tu je sufinanciranje doma umirovljenika, koji je nedavno dograđen i kapacitet je proširen za novih 50-ak korisnika, a u čemu je Istarska županija sudjelovala s oko 5,4 milijuna kuna. Također, i kad je u pitanju Odjel za zdravstvo, želim apostrofirati nabavku novih vozila, za hitne službe i Dom zdravlja, a riječ je o investicijama koje dosežu gotovo 2,6 milijuna kuna. Moram pohvaliti i odnos s odjelima za poljoprivredu, zatim za kulturu, za turizam… jednom riječju, nemam nikakvog prigovora ni zamjerke glede komunikacije koja je uspostavljena odmah od prvog dana kada je Boris Miletić postao župan, a ja gradonačelnik Grada Buzeta, rekao je Kajin za vijesti TV Nove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter