sigurnost i odgovornost

Edukacija djece u gradskom pčelinjaku u Labinu

| Autor: Glas Istre
(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)


Prije početka pčelarske sezone koja uz ostalo uključuje i posjete djece pčelinjaku, Hrvatsko apiterapijsko društvo u suradnji s pčelarskom udrugom Labin organiziralo je edukaciju na temu sigurnosti djece prilikom posjeta pčelinjaku a predavačica je bila Nina Ilič iz Slovenije. Svi polaznici edukacije dobili su certifikat o završenom obrazovanju.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

Teme koje je obuhvatila edukacija vezana uz sigurnost i odgovornost na pčelinjaku bile su pravna odgovornost, siguran pristup, oprema za posjetitelje, oprema za samopomoć, odgojno-obrazovne potrebe djece, pravila lijepog ponašanja u blizini pčela te kodeks i protokol.

Naime, u Hrvatskoj je sve više pčelara koji pružaju usluge posjeta pčelinjacima s ciljem edukacije, a sami nisu dovoljno educirani da bi se mogli upustiti u tako odgovoran i zahtjevan posao. Iz navedenih razloga Hrvatsko apiterapijsko društvo potrudilo se slijediti primjer slovenskih kolega i napraviti ono što je najbolje i najsigurnije za najmlađe.

(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)(Snimio Branko Biočić / Glas Istre)

U tome će im pomoći i priručnik apiterapeutkinje Nine Ilić koji je preveden na hrvatski jezik s ciljem postizanja maksimalne sigurnosti u radu s djecom i pčelama. Edukaciju su završili devetorica pčelara i stekli certifikat o završnom obrazovanju “ Sigurnost i odgovornost na pčelinjaku “. To su Darko Martinović, Cvetko Gortan, Iva Rukavina, Silvia Stepančić, Vlado Hrvatin, Roberta Mijaton, Elvis Vlačić, Edi Knapić i Klaudio Peteani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter