bez dugog čekanja

Stacionarni mamograf u funkciji: Labinjanke pregled opet obavljaju u svom gradu

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Nakon što je 2022. godine, zbog zastarjelosti i učestalih kvarova, stacionarni mamograf u labinskoj ispostavi Istarskih domova zdravlja stavljen van funkcije, korisnicama ovog važnog uređaja za preventivu karcinoma dojke ponuđena je mogućnost korištenja mobilnog mamografa.

Uspješna akcija

U Gradu Labinu i Ligi za borbu protiv raka ocijenili su da, zbog dostupnosti koja je na ovaj način ograničena, mobilni mamograf za Labinštinu nije adekvatno trajno rješenje. Stoga je pokrenuta akcija da se u Labinu ponovno osposobi stacionarni mamograf, u što se uključila Liga protiv raka Labin s idejom da se kroz veliku humanitarnu akciju u koju će biti uključeni ne samo građani, već i poduzetnici, ustanove i jedinice lokalne samouprave Labinštine, kao i brojni iseljenici, prikupe sredstva za kupnju vlastitog uređaja.

Zaključak je bio da se davno dosegnuti nadstandard mora i održavati. Inicijativu je tada podržalo i Gradsko vijeće Grada Labina, jer je, uz zadržavanje nivoa zdravstvene usluge na koju su građanke Labina i Labinštine navikle, istovremeno omogućen veći angažmana mobilnog mamografa u drugim dijelovima Istre.

Ishod akcije bio je i više nego uspješan; cijela Labinština i ovoga je puta pokazala veliko srce te je toliko željeni uređaj nakon provedenog postupka javne nabave kupljen, montiran i stavljen u funkciju.

Danas sve građanke Labinštine svoje redovne i toliko važne preventivne preglede opet obavljaju u labinskom Domu zdravlja. Tamo su im na usluzi dr. Lorena Brnjac, specijalist radiologije, te radiološki tehničari Ana Mohorić i Davor Haramina.

Nadstandard

Pregledi se obavljaju svakog radnog dana, i to utorkom, četvrtkom i petkom od 7 do 15 sati, a ponedjeljkom i srijedom u poslijepodnevnoj smjeni, od 12 do 20 sati.

- Onaj daleki, po nekim procjenama i nedostižan cilj, da Labin i Labinština sami sebi priušte tako skup i sofisticiran medicinski uređaj, ostvaren je još prošle godine. Mamograf u Labinu jedan je samo tri stacionarna mamografa u Istri, a jedini je kupljen vlastitim sredstvima odnosno donacijama građana, tvrtki, iseljenika, Grada i općina Labinštine, kazao je labinski gradinačelnik Valter Glavičić.

- Mamograf je u punoj funkciji od siječnja, a danas sve naše sugrađanke svoje preglede mogu obavljati svakoga radnog dana, u svom gradu, odnosno na tek nekoliko minuta hoda ili vožnje od svoje kuće, i to ne samo bez putovanja, već i bez višemjesečnog čekanja na red. Svi pregledi obavljaju se u roku od par tjedana od dana naručivanja, a hitnoće se najčešće rješavaju istoga dana. Duboko sam uvjeren da naše mame, sestre, supruge i kćerke apsolutno zaslužuju ovu razinu zdravstvene skrbi, prokomentirao je Glavičić zdravstveni nadstandard na Labinštini.

Iz ordinacije labinske radiologije kazali su da se sve narudžbe zaprimaju putem e-uputnica, pacijentice dobivaju termin u istom mjesecu, a za sugrađanke starije životne dobi obavljaju se i pregledi u sklopu nacionalnog programa prevencije raka dojke,. Informacije o pregledima mogu se dobiti putem telefona na broj 052/650-991 ili putem e-maila: [email protected].

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter