ulike

Revitalizacija maslinarstva započela je prije više od 25 godina: Na poluotoku sada ima oko milijun i pol stabala

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Dugoročnom maslinarskom strategijom, prije više od 25 godina započela je revitalizacija maslinarstva u Istarskoj županiji. Sadnjom novih nasada, podjelom sadnica i sufinanciranjem nabave sadnog materijala, po formuli da je svaku sadnicu trećinu financirala općina, odnosno grad, trećinu Istarska županija, a trećinu sam poljoprivrednik, i revitalizacijom zapuštenih maslinika, posađene su velike površine pod maslinicima koje su danas praktički već u punom rodu.

- Zahvaljujući tim aktivnostima imamo više od milijun i pol stabala maslina u Istarskoj županiji, procjenjuje Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu.

Druga faza bila je organiziranje maslinara u udruge. Na taj se način educiralo postojeće maslinare i u maslinarstvo kroz udruge uključilo veliki broj mladih koji danas imaju svoje OPG-ove, a neki žive isključivo od maslinarstva.

- Time je podignuta i kvaliteta tehnologije samog uzgoja maslina, kao i tehnologija prerade maslina i čuvanja maslinovog ulja. Pomakli smo za nekoliko mjeseci vrijeme berbe, a u čuvanju maslinovog ulja napravljen je veliki iskorak i to je razlog što je Istra već niz godina najbolja maslinarska regija u svijetu. A napravljen je zato jer su mladi educirani jer smo imali niz predavanja, tražili primjere dobre prakse i na kraju smo od svih primjera u okruženju napravili naš model koji se pokazao najboljim za tehnologiju koju imamo za proizvodnju maslinovog ulja u Istri, naglasio je Pinzan. Ključno je bilo naučiti što je pravilna berba, pravilni transport ubranih maslina, brzina transporta, odabir tehnologije za preradu maslina i skladištenje.

Na kraju cijelog tog postupka kada se dobilo određene količine i izvrsnu kvalitetu maslinovog ulja, Istarska županija je zajedno s maslinarima i s Ministarstvom poljoprivrede, u vrlo složenom postupku prije nekoliko godina dobila zaštićenu oznaku izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Istre, europsku oznaku kvaliteta, najvišu oznaku kvalitete, koja omogućava da se tako certificirano ulje izvozi u cijelu Europu, u cijeli svijet.

- Zaokružili smo cijeli postupak. Nismo ostavili maslinare ne pola. Vodili smo ih kroz taj postupak i definiranja tehnologije i kvalitete ulja. Danas imamo bezbroj etiketa, svaki maslinar svoje ulje primjerno skladišti, pakira u adekvatnu staklenu tamnu bocu, stavlja svoju etiketu, ima oznaku izvornosti, sve je napravljeno savršeno, naglasio je Pinzan.

Sada je na redu udruživanje maslinara u zadruge u cilju zajedničkog nastupa na europskom i svjetskom tržištu.

- Postupak same certifikacije, stavljanja ulja na tržište i gradnje svoga brenda skup je postupak. Ne mogu si svi priuštiti imati svjetski poznati brend. Sljedeći korak je da se maslinari, oni koji nisu tako veliki da mogu samostalno nastupati, udruže. Imamo dobar primjer zadruge na području Bujštine gdje se šezdesetak maslinara udružilo u zadrugu proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja i proizvode zadružno maslinovo ulje pod brendom Konfin. Puno je jeftinije promovirati jedan brend i konkurentniji su na tržištu jer manje moraju ulagati u sve te aktivnosti, u nastupe na sajmovima i u promociju, i oni danas uspješno sve neke svoje viškove koje imaju u proizvodnji, plasiraju kroz zajednički brend, kazao je Pinzan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama