(Snimila Doria Mohorović)
Fažana će za dvadesetak dana, u povodu Uskrsa, ugostiti prvi festival bakalara. Ova popularna namirnica, čiji se recepti i tajne pripreme prenose s koljena na koljena, neizostavna je na uskršnjem blagdanskom stolu.
Najavljeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj su Melita Peroković, direktorica Turističke zajednice Općine Fažana, i Petar Banko, vlasnik tvrtke Alden i idejni začetnik festivala, predstavili bogat program ove nove manifestacije, kao i druge nadolazeće uskršnje aktivnosti koje će se održati u Fažani.
U sklopu fažanskog festivala bit će održano i natjecanje u pripremi najbolje verzije bakalara. Istovremeno, u fažanskim konobama i restoranima posjetitelji će moći kušati razna jela na bazi bakalara. Za veselu atmosferu i glazbenu podlogu pobrinut će se Redikul bend.
(Snimila Doria Mohorović)
- U ponedjeljak 1. travnja priredit ćemo prvi festival bakalara u Fažani, ali i Istri općenito. Natjecanje će se održati u popodnevnim satima, a 20 ekipa natjecat će se u pripremanju bakalara na tradicionalan način. Svi sudionici dobit će već skuhani bakalar, posudu i drveni bat za tučenje. Začine i druge dodatke moći će birati sami, najavila je Peroković, naglasivši da će posjetitelji imati priliku saznati kako napraviti tradicionalan bakalar na edukativnoj radionici.
Peroković je kazala da se za natjecanje u pripremi bakalara očekuje dobar odaziv.
- Ljudi vole naučiti nešto novo, pogotovo kad se radi o gastronomiji, a to je i bitan dio naše uskršnje tradicije. S druge strane, prisutan je i natjecateljski duh, rekla je Peroković.
Banko je istaknuo da će se bakalar pripremati baš onako kako su ga u Istri pripremali naši stari. Objasnio je da će natjecatelji imati na raspolaganju i krumpir koji se nekad običavao stavljati u bakalar zbog velike neimaštine.
- Bakalar ćemo pripremiti u Baderni onako kako se nekad radio, što znači namakanje, kuhanje i čišćenje. Bakalar će doći u Fažanu spreman, a natjecateljima ćemo dati začine i naputke. Pripremat će ga kako žele. Najteži posao bit će mlaćenje bakalara, kazao je Banko. Otkrio je da je bakalar ukusniji ako se duže tuče.
Članove žirija koji će ocjenjivati najbolje pripremljen bakalar činit će Zdenka Uljanić, Lučana Debeljuh, Petar Banko, Budimir Žižović i Serđo Valić. Sudionike očekuju vrijedne nagrade pa će tako ekipa koja napravi najbolji bakalar dobiti jednodnevni izlet brodom u Veneciju za dvije osobe. Drugoplasirana ekipa osvojit će večeru za dvije osobe u vrijednosti od 100 eura u Staroj konobi u Fažani, a dvojac koji zauzme treće mjesto dobit će paket gastroproizvoda Aldena.
Prijave za sudjelovanje primaju se do petka, 22. ožujka.
Na Uskršnji ponedjeljak na rivi će tradicionalno biti poslužena pinca od 20 metara (Arhiva Glasa Istre)
Uskrs u Fažani bit će podijeljen u nekoliko dijela, a već tradicionalno, počet će u petak 29. ožujka misom te druženjem na rivi uz bakalar i fritule.
- Na Uskršnji ponedjeljak tradicionalno ćemo, nakon uskršnje mise i blagoslova hrane, svim našim posjetiteljima ponuditi bogat uskršnji doručak. To je tradicija koja traje više od deset godina. Uz kuhanu šunku, rotkvice, bakalar i ostale delicije, za Fažanu je specifična pinca dugačka 20-ak metara koja je neizostavna na našem doručku, a bit će na stolu i ove godine. Da bi Uskrs bio potpun, cijela riva bit će ukrašena uskršnjih simbola, rekla je Peroković.
Kazala je da će posjetitelje dočekati velika uskršnja jaja, kao i dva uskršnja pilića visine jednog metra. U popodnevnim satima bit će održan bogat program uz niz edukativnih i zabavnih radionica, potragu za uskršnjim jajima, natjecanje u tucanju i pičenju jaja…