slažete li se?

Istarski gradovi među 55 gradova i općina s najvećim povećanjem poreza na kuće za odmor. Evo koliko iznosi

| Autor: Glas Istre
(Snimio Grgo Jelavić/Pixsell)

(Snimio Grgo Jelavić/Pixsell)


Prema odlukama dostavljenim Poreznoj upravi do 15. siječnja ove godine, najviše jedinica lokalne samouprave, njih 126, porez na kuće za odmor naplaćuje od jedan do jedan i pol eura, prenosi N1.

Samo 13 gradova i općina smanjilo je od ove godine porez na kuće za odmor, 303 nije mijenjalo iznose poreza, a 240 ga je povećalo, piše Večernji list.

Porez na kuće za odmor prihod je lokalnih samouprava koje ga mogu, ali i ne moraju uvesti. Vlada im je lani omogućila da povećanjem iznosa tog poreza dijelom kompenziraju ukidanje prireza, pa se po novom može propisati u rasponu od 0,60 do pet eura po četvornom metru korisne površine.

Prema dostavljenim odlukama Poreznoj upravi do 15. siječnja ove godine, najviše jedinica lokalne samouprave, njih 126, porez na kuće za odmor naplaćuje od jedan do jedan i pol eura, 95 manje od pola eura, a isto toliko od 1,51 do dva eura. Najveći mogući iznos, od 4,51 do pet eura, ima 55 gradova i općina. Ako se pogleda teritorijalno opterećenje tim porezom, može se zaključiti da je ono najveće u turistički orijentiranim krajevima.

S dosadašnjih maksimalnih 1,99 eura po četvornom metru na novih maksimalnih pet eura porez su podigli Baška Voda, Biograd na Moru, Crikvenica, Dubrovnik, Fažana, Gradac, Labin, Rovinj, Supetar, Šibenik, Makarska, Mali Lošinj, Mljet, Poreč, Tribunj, Tuhelj, Tučepi, Umag, Vodice, Rijeka, Zagreb i još neki gradovi i općine. Dubrovniku, na primjer, gdje je lani izdano oko 700 rješenja poreza na kuće za odmor, u proračun se slilo 100.000 eura, a ove godine očekuju 400.000 eura nakon što su uveli maksimalnu stopu. Prirez koji je Vlada ukinula iznosio je u tom gradu deset posto.

Pula je dosad naplaćivala 1,59 eura, a sad je i ona povisila iznos na pet eura. Od većih gradova Split je ostao na 1,99 eura, kao i Zadar, dok Osijek porez na kuće za odmor nije ni imao, a neće ga naplaćivati ni ubuduće. Tako je i u Varaždinu, Čakovcu i Bjelovaru. Karlovac je porez podigao s 1,06 na dva eura. Slavonski Brod ostao je na 1,33 eura, a Vukovar na 0,66 eura po kvadratu.

Među rijetkim gradovima i općinama koje su porez imale, pa su ga ukinule, su Gradina i Hrvace.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum