u park plazi belvedere

Proširenje saveza "Naša Hrvatska": Demokrati uz Socijaldemokrate, HSS i Hrvatske laburiste

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


U hotelu Park Plaza Belvedere održano je danas svečano potpisivanje povelje o suradnji i proširenje političkog saveza "Naša Hrvatska". Stranka Demokrati ovim je potpisivanjem pristupila savezu kojeg su osnovali Socijaldemokrati i HSS, a kojem su se u međuvremenu pridružili Hrvatski laburisti – stranka rada i mnogi istaknuti pojedinci.

Na potpisivanju su bili predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović, David Bregovac, predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada i potpredsjednik Demokrata Ivan Lukež. Demokrati su, rečeno je, prvenstveno prepoznati kao regionalna politička opcija u Istri, ali i na sjeveru i sjeveroistoku Hrvatske. "Dugo smo razmišljali i svjesni smo da ne možemo stajati po strani i da imamo određenu odgovornost s obzirom na mandate koje smo osvojili na proteklim lokalnim izborima i stoga smo odlučili aktivno sudjelovati na ovogodišnjim parlamentarnim i euro parlamentarnim izborima.

U platformi "Naša Hrvatska" prepoznali smo veliku energiju i potencijal, ali i vrlo konkretan i upečatljiv rad socijaldemokrata, najveće oporbene stranke u Hrvatskom saboru, koja pokazuje sposobnost, hrabrost i inicijativu za veliko okupljanje na hrvatskoj ljevici, ali i, usudio bih se reći, političkom centru", rekao je uoči potpisivanja potpredsjednik Demokrata Ivan Lukež. Smatra da birači centra i ljevice očekuju okupljanje i stvaranje jednog snažnog zaveza koje sutra može ozbiljno konkurirati vladajućem HDZ-u na parlamentarnim izborima. "U Hrvatskoj mora doći do promjene vlasti. Zadnjih nekoliko godina, ali ponajviše u ovom prethodnom periodu, pokazalo se što se događa kad nakon godina i godina nekontroliranog posjedovanja vlasti misliš da može početi donositi bilo kakve odluke te da ih možeš opravdati i jednostavno te više nije briga. To je nešto što je opasno po demokraciju.

Taj trend, tzv. zarobljavanje institucija, kod nas je nažalost počeo i usudio bih se reći da je to maligan proces", opisao je Lukež i pozvao sve stranke oporbe i njihove čelnike da pokrenu svoje unutarnje procese u svezi okrupnjavanja i ujedinjavanja pred izbore. U suprotnom smatra da će oni koji budu gledali svoje sitne, partikularne interese i koji ne vide dalje od jednog mandata, snositi najveću odgovornost ukoliko u Hrvatskoj ne dođe do promjene vlasti.

Istupe Vlade RH u kojima spominju povećanje BDP-a i povećanje plaća, Bregovac drži nerealnim stanjem. "Svi zajedno vidimo da inflacija pojede i ono malo što se poveća kroz plaće. Upravo naš savez je garant da ćemo mi to promijeniti", rekao je ovom prilikom i na tragu prethodnika pozvao na ujedinjenje ljevice. Ovaj je savez prva politička inicijativa i savez u ovom mandatnom razdoblju, rekao je Vidović. Pri razradi ideje, konstatirao je, bili su nošeni idejom što Hrvatska može biti, a što ona danas nije.

"Hrvatska je zemlja koja živi ispod razine svojih mogućnosti, za što nema nikakvog ozbiljnog i pravog razloga. Bezbroj je razloga da se na političkoj sceni počnu okupljati oni koji prepoznaju da su u 30 godina od samostalnosti Hrvatske propuštene brojne prilike. Jest da smo imali rat i da se stvorila nova država, što su bile otegotne okolnosti, ali nikakvog razloga nije bilo da se dopusti da ova zemlja bude okamenjena u sustavu korupcije, klijentelizma i prisvajanja onog što je opće dobro od strane manjine", mišljenja je Vidović, koji smatra da Hrvatska ima potencijal. Kada bi se prilika dala najsposobnijima, najumnijima i najčestitijim ljudima među nama, ova bi zemlja mogla izgledati potpuno drugačije što i jest cilj ovog saveza, rekao je.

Ovo potpisivanje, protumačio je, nije koalicijski sporazum, već definiranje oko pet, šest ključnih stvari, koje su ovom poveljom definirali. Između ostalog tu je vizija Hrvatske kroz slobodu, jednakost, solidarnost i pravdu. "Niti jedan pošteni i čestiti građanin, koji dijeli te vrijednosti, ne može biti nepozvan u taj naš savez", naglasio je referirajući se na širi spektar, i izvan parlamentarnih stranki. "Zanimaju nas ljudi koji su prepoznati u svojim sredinama, na lokalnoj zajednici", pojasnio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter