u fokusu Skrb o osobama treće dobi

Održan prvi gerontološki skup Istarske županije: Promovira se zdravo i aktivno starenje

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Prevencija i zdravo starenje, pravna zaštita te primjeri dobre prakse domova i udruga bili su tema prvog dana prvog gerontološkog skupa Istarske županije koji je jučer otvoren u Spomen domu u Pazinu. Drugi dan skupa programski je vezan uz zdravstvene teme, organizaciju skrbi za starije te socijalne inovacije. Udio starijih osoba u populaciji značajno raste, što pred zajednicu stavlja velike izazove.

Nova struktura

Jedinstven stručni skup međunarodnog predznaka koji Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije organizira u suradnji s Istarskom županijom i Gradom Pazinom, naišao je na veliki interes kod stručnjaka, predavača iz Istarske županije, ostalih hrvatskih županija te Slovenije, a okupio je brojne osnivače socijalnih i zdravstvenih ustanova, pružatelje socijalnih usluga za starije, upravu, socijalne radnike, njegovatelje, zdravstvene radnike, psihologe te predstavnike udruga starijih osoba.

Prema dostupnim podacima posljednjeg popisa stanovništva, u Istarskoj županiji, istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, došlo je do značajne promjene ukupnog broja starijih osoba i njihovog udjela u populaciji, urbanoj raspodjeli starijih osoba, što je, zajedno s zdravstvenim i socijalnim indikatorima i očekivanim godinama života starijih osoba bilo dodatni poticaj za organizaciju jednog takvog skupa.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Briga o najranjivijim skupinama u društvu, posebno o građanima treće životne dobi, naša je dužnost, a to Istarska županija pokazuje nizom kapitalnih projekata koje provodi i brojnim drugim programima, poput pomoći u kući starijim osobama, naglasila je dožupanica Jessica Acquavita.

Županija je sudjelovala u projektima izgradnje domova za starije u Pazinu, Labinu, u dogradnji i rekonstrukciji Doma za starije u Buzetu, a sada se po istom principu u suradnji s Gradom Pulom dograđuje Dom za starije Alfredo Štiglić.

Govoreći na otvaranju skupa o integriranom sustavu brige za starije osobe u Pazinu, gradonačelnica Suzana Jašić, kazala je da je skrb za starije osobe u Pazinu nešto je što je i politički i društveni konsenzus.

Kvaliteta života

Uz kraći program osnovaca Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, u radni dio skupa svojom temom »Starost i starenje u modernim društvima - enigma socijalne promjene« uvela je Sandra Ćakić Kuhar, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Poreč. S aspekta zajednice, kazala je, obaveza je osigurati sve većem kontigentu stanovništva treće životne dobi što kvalitetniji život.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

- Dakle, na prvo mjesto stavljamo kvalitetu života. To nam je bitno i s aspekta kreiranja socijalnih i javno zdravstvenih politika, a isto tako želimo potaknuti i promijeniti fokus prema ovoj kategoriji stanovništva na način da se promovira zdravo i aktivno starenje. Ono što uvijek naglašavamo je i međugeneracijska solidarnost, rekla je Ćakić Kuhar.

Uz nju u organizacijskom odboru prvog gerontološkog skupa Istarske županije su još i Sonja Grozić Živolić, Nevija Srdoč, Aleksandar Stojanović, Danijela Lazarić Zec i Katarina Branežac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter