časnički namjesnik Hrvatske vojske

Održana komemoracija za Darka Rušanca u Rovinju. Istarski branitelj stradao je u 21. godini u eksploziji 

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Rovinj)

(Foto: Grad Rovinj)


Na gradskom groblju je jučer održana komemoracija povodom godišnjice smrtnog stradavanja hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata Darka Rušanca. Na gradskom groblju je jučer održana komemoracija povodom godišnjice smrtnog stradavanja hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata Darka Rušanca.

Komemoraciji je u ime Grada Rovinja-Rovigno prisustvovao gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević, zamjenik gradonačelnika David Modrušan, a sudjelovali su predstavnici lokalne Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, pripadnici 119. brigade HV-a, predstavnici lokalne Policijske postaje i Javne vatrogasne postrojbe, te ostali građani.

Rušanac je rođen 30. ožujka 1970. godine u Puli i do početka rata živio je u Rovinju. Početkom Domovinskog rata, kao i mnogi drugi, nije mogao mirno gledati stradavanje građana, žene i djece te rušenja po Domovini, pa se na osobni zahtjev dana 11. veljače 1992. godine priključio obrani Republike Hrvatske kroz odred Hrvatskih obrambenih snaga, koji je bio u sastavu 109. brigade, 6. bataljuna Hrvatske vojske.

Postrojba je bila smještena u Vinkovcima i pokrivala je ratno područje Istočne Slavonije. Zapovjedništvo 6. bataljuna Hrvatske vojske bilo je smješteno u prostorijama ondašnjeg Doma omladine u Vinkovcima jer su vojarne bivše JNA koristili okupatori Republike Hrvatske koje su osim JNA činili oni građani koji su vjerovali pričama Miloševića i sanjali o Velikoj Srbiji.

Darko Rušanac, kao pripadnik 6. bataljuna bio je kobnog dana 1. ožujka 1992. godine na dužnosti osiguranja Zapovjedništva ratne postrojbe u objektu Doma omladine, kada se dogodila eksplozija u prostorijama istog.

U toj je eksploziji bilo više stradalih branitelja, a Darko je u svojoj dvadesetprvoj godini života smrtno stradao.

Ukazom Predsjednika Republike, odlikovan je Ordenom Zrinski i Frankopan, te mu je posmrtno dodijeljen čin časničkog namjesnika Hrvatske vojske.

Prisutni su Rušancu odali počast minutom šutnje, nakon čega je održana molitva za poginulog branitelja koju je predvodio rovinjski vlč. Zoran Županović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter