značajna ušteda na struji i smanjenje godišnje emisije co2

U porečkim naseljima više od tisuću LED rasvjetnih tijela

| Autor: Zvonimir Guzić
Postojeće živine svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamjenjuju se LED tehnologijom (Foto: Grad Poreč)

Postojeće živine svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamjenjuju se LED tehnologijom (Foto: Grad Poreč)


Nakon što je prije nekoliko godina zamijenjeno više od tisuću rasvjetnih tijela, Grad Poreč je krajem prošle godine nastavio s postavljanjem još ekoloških svjetiljki javne rasvjete u sklopu modernizacije javne rasvjete na svom području.

Projekt sufinancira HBOR

U nastavku radova koji se ovih dana približavaju kraju, postojeće živine svjetiljke raznih izvora, koje su ujedno i najveći potrošači, zamjenjuju se s ukupno 1.029 novih LED rasvjetnih svjetiljki, a projekt uključuje i uvođenje sustava upravljanja i nadzora u realnom vremenu na dio rasvjetnih mjesta u zoni zahvata na području Poreča. Ovaj projekt će se zapravo financirati kroz jako velike uštede koje će se u narednom razdoblju ostvariti s novom javnom rasvjetom.

Radovi se provode u skladu s izrađenom i odobrenom projektnom dokumentacijom, a počeli u naselju Bolnica, a nastavljeni su u naseljima Vranići, Gulići, u zoni Pical i oko Ulice Massa Lombarda, u dijelu Vlašićeve ulice te u dijelu naselja Poreč jug, odnosno Novog naselja i Brula. Još slijedi naselje Mate Balote.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Svjetiljke koje se montiraju su u potpunosti izvedene u LED tehnologiji koja udovoljava svim trenutno važećim zakonskim okvirima, a kao dodatna mjera uštede električne energije, dio svjetiljki koje su najveći potrošači biti će montirane i zajedno s elektronskim upravljačima regulacije svjetlosnog toka, koji će dijelove noćnog režima prilagoditi manjem utrošku električne energije.

Riječ je o kapitalnom projektu modernizacije javne rasvjete kroz novi program Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), a Grad Poreč osigurao je sredstva za financiranje rekonstrukcije dijela sustava javne rasvjete primjenom mjera energetske učinkovitosti, zelenih i digitalnih tehnologija.

Prva faza okončana 2020.

Prema predviđenoj dinamici, glavnina radova bit će dovršena u prvom kvartalu, a završetak radova očekuje se do Uskrsa, čime će Grad Poreč odmah započeti s štednjom električne energije. Ovaj će projekt po realizaciji generirati jako velike uštede, do 80 posto u odnosu na sadašnju, koje će se ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Također, predviđeno je i godišnje smanjenje emisije CO2.

Sva se modernizacija provedi u skladu s Zakonom o svjetlosnom onečišćenju i pripadajućim Pravilnikom o zonama rasvijetljenosti, dopuštenim vrijednostima rasvjetljavanja i načinima upravljanja rasvjetnim sustavima.

(Foto: Grad Poreč)Nova rasvjeta uskoro će biti postavljena i u naselju Mate Balote (Foto: Grad Poreč)

Prva faza radova u sklopu projekta modernizacije javne rasvjete okončana je 2020. godine na području u zonama ulaz sjever – D75, naseljima Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75, gdje je postavkjemo 1.082 ekološke svjetiljke, a sve prema programu ESIF - Energetska obnova sustava javne rasvjete.

Grad Poreč već duže razdoblje prilikom izvođenja radova na izgradnji, proširenju i dogradnji sustava javne rasvjete, umjesto konvencionalnih modela postavlja suvremenu LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater