BUZET

Stanari su nezadovoljni rekonstrukcijom starogradske jezgre, peticijom od Grada traže da odgovorni uklone nedostatke

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Rekonstrukcija i izgradnja djela komunalne infrastrukture na dionici Pjacalet - Pino Budičin (Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Rekonstrukcija i izgradnja djela komunalne infrastrukture na dionici Pjacalet - Pino Budičin (Snimila: Gordana Čalić Šverko)


Zahvalni što Grad Buzet razmišlja o dobrobiti i uređenju starogradske jezgre, svjesni da je to veliki i skup projekt pa stanari Starog grada Buzeta opet su nezadovljni kvalitetom radova na rekonstrukciji i izgradnji dijela komunalne infrastrukture starogradske jezgre, na dionici Pjacalet - Pino Budičin, jer žele da taj ogromni trud, i nečiji, donekle i njihov novac, bude uložen stručno i u stručan i kvalitetno odrađen posao.

Stanari su se prije više od mjesec dana obratili Gradu Buzetu da u što kraćem roku obavijesti odgovorne, investitore, izvođače, konzervatore, nadzorne i sve koje je potrebno da izađu na teren i na vrijeme isprave nedostatke. Očitovanja su dobili no nedostaci, kazali su, za sada nisu ispravljeni.

U peticiji navode niz nedostataka koje, kako su naglasili i oni kao laici mogu uvidjeti, te postavljaju pitanje da li je u 21. stoljeću pored svih modernih pomagala potrebno da trg što se »nivelizacije« tiče, barem na oko izgleda gore nego prije. Na cijelom trgu postavljen je jedan jedini šaht za oborinske vode, oluci s krovova nisu spojeni u odvode, donji niz kuća na trgu je ispod nivoa kamenih ploča, pa će u slučaju većih oborina »plivati«. Svaka treća postavljena ploča je klimava, svaka druga nije u ravnini s prethodnom, neravnine - brda i doline - u krivom smjeru...

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Grad uložio 2 mil. 

Mjesta predviđena za sadnju stabla nisu na istom mjestu gdje su rasle posječena višestoljetna lipa i ladonja. Podignut je teren i nagib prema kući Trg M. Laginje 3, podignut teren ispred kuće Trg M. Laginje 1. Uz ostalo, napravljena su pa zatrpana dva oborinska šahta u Ulici P. Budičina 2, pa je kod prve kiše voda ušla stanaru u garažu.

Spominju se i nestručni djelatnici, oblaci prašine kod piljenja kamenih ploča. Navode kako nema kraja radovima, i komentira da je izvođač prethodnog zahvata na dionici Vela šterna - Lopar - Mala vrata, kvalitetno i dobro odradio posao tako da su svi bili zadovoljni.

Komentirajući primjedbe mještana, gradonačelnik Damir Kajin kazao je da će se ukoliko postoje, nedostaci otkloniti.

- Izvođač je izabran na javnom natječaju, tih se zakonskih regula treba pridržavati, treba odabrati onoga tko ponudi najnižu cijenu, to je valjda svima jasno. Imamo nadzorne inženjere. Ako prilikom primopredaje nešto ne bude u skladu s pravilima struke, to će se morati otkloniti, odgovorio je Kajin.

Grad Buzet i Park odvodnja nisu projektirali niti određuju tehničke karakteristike ili uvjete gradnje, niti vrstu kamena ni nagibe ni tehničke karakteristike.

- Kad se radi, nije dobro, kad se dižu plaće na razinu onih u Sloveniji, onda je normalno da se protestira, kaa se javne usluge u vrtiću i sličnim ustanovama tek simbolično plaćaju, onda se divlja po društvenim mrežama pa je za mene normalno da se, kada se u Stari grad ulaže više nego se ikada u zadnjih sto godina ulagalo, potpisuju peticije. U Stari grad je u mom mandatu uloženo u palaču Verzi, crkvu sv. Jurja, crkvu sv. Marije Vele, obnovu zidina na Baštionu, u popločenje dva trga, Pina Budičina i u projektnu dokumentaciju obnove palače Moretti, a sada ide i sanacija zidina ispod te palače i Velih vrata. Gotovo dva milijuna eura, kazao je Kajin.

Dodao je da se slaže da su radovi koji su trebali biti gotovi sredinom siječnja, zbog vremenskih prilika, a možda i ne najbolje organizacije izvođača radova, nešto prolongirani, no nada se da će biti dovršeni do sredine ožujka. Taj problem s rokovima vjerojatno imaju svi, ali ono što Stari grad dobiva je infrastruktura za narednih sto godina, a ono što stanovnici dobivaju, to je vrijednost zgrada puta dva.

(Snimila: Gordana Čalić Šverko)(Snimila: Gordana Čalić Šverko)

Gradonačelnik je najavio je da se ide dalje s popločenjem u Ulici 9. septembra i Velog Pjacaleta do župne crkve.

- Nitko ne mora cijeniti to što se netko izborio za rekonstrukciju komunalne infrastrukture, u mom mandatu za petsto tisuća eura, ali znam da bi bez tog novca koji smo uspjeli povući sa strane Buzet bio ruina, kazao je Kajin.

Dodao je da njega u starogradskoj jezgri smeta da se za jedan i pol četvorni metar netko poziva na privatno vlasništvo i neda svoje žute pločice.

- Sve će biti kameno popločenje, a na toj jednoj lokaciji žute pločice, prokomentirao je.

Umjesto asfalta - kamen

Iz očitovanja nadzornog inženjera proizilazi da su radovi na ovom dijelu uređenja još u fazi izvedbe te će se svi vidljivi nedostaci prije primopredaje otkloniti. S većim dijelom primjedbi stanara, navodi se također u očitovanju nadzora, izvođač radova je već ranije upoznat tako da se i dalje traži da Ekspert gradnja ažurnije pristupi otklanjanju uočenih nedostataka te da pojača ekipu stručnih radnika na dovršenju radova.

Ugovor o izvođenju radova VIII. faze rekonstrukcije i izgradnje djela komunalne infrastrukture starogradske jezgre Buzeta, na dionici Pjacalet - Pino Budičin, potpisan je s izvođačem radova buzetskom Ekspert gradnjom, početkom prošle godine. Vrijednost ugovora je 442.890 eura bez PDV-a, a procjena ukupne investicije, zajedno sa stručnim i arheološkim nadzorom te koordinatorom zaštite na radu, iznosi 453.724 eura bez PDV-a. Infrastrukturna investicija obuhvaća 170 metara sanitarne odvodnje, otprilike toliko vodovodne mreže i oborinske odvodnje te oko 1.500 četvornih metara kamenog popločenja.

U značajnoj komunalnoj investiciji s jednom trećinom sredstava sudjeluje stalni partner na ovim starogradskim projektima, Istarski vodovod Buzet, kao sunositelj investicije te Grad Buzet u dijelu oborinske odvodnje te postavljanja PVC cijevi za »spuštanje« infrastrukture u budućnosti: javne rasvjete, optike i elektro mreže. Hrvatske vode sa 132.723 eura sufinanciraju dio sanitarne javne odvodnje.

Tijekom izvođenja radova provode se stalne koordinacije, u pravilu tjedne, svih sudionika u gradnji, predstavnika izvođača radova, buzetske Ekspert gradnje te investitora: Hrvatskih voda, Istarskog vodovoda, Park odvodnje i Grada Buzeta, kao i Konzervatorskog odjela Pula, stručnog nadzora gradnje, arheološkog nadzora i drugog nadzora te predstavnika Mjesnog odbora Stari grad.

Realizacijom ovog projekta, na ovu se dionicu, kao što je to bio i slučaj s prethodnim, umjesto asfalta koji zbog konzervatorskog uvjeta nije dozvoljeno vratiti, u obuhvatu zahvata, u ulice 9. septembra i Pina Budičina te na Trg Matka Laginje vraća kamen, odnosno postavlja kameno popločenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter