pićan

Općinski vijećnici usvojili program potpora poljoprivrednicima i ruralnom razvoju težak 25.000 €

| Autor: Branko Biočić
Pićanski vijećnici raspravljali su o brojnim temama (Snimio: Branko Biočić)

Pićanski vijećnici raspravljali su o brojnim temama (Snimio: Branko Biočić)


Općinsko vijeće Pićna na preksinoćnjoj je sjednici usvojilo program potpora poljoprivrednicima i ruralnom razvoju za ovi godinu. Za program težak 25 tisuća eura utvrđene su aktivnosti za koje će Općina dodjeljivati potpore male vrijednosti te kriteriji koje prijavitelji moraju ispunjavati.

Korisnici potpore mogu biti OPG-ovi upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te pravne i fizičke osobe registrirane za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, koji imaju sjedište ili prebivalište i poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Pićan, te imaju podmirene sve dospjele obveze prema državnom i proračunu Općine.

Za ulaganja koja provode mladi poljoprivrednici koji imaju manje od 40 godina u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu, potpora će se uvećati za 20 posto na odobrena sredstva. Potpore će se dodijeliti za nabavu poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, pčelarsku proizvodnju, izradu projektne dokumentacije, za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje gospodarskih objekata, plastenike i staklenike te nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje.

Potpora se može ostvariti samo za jednu mjeru, u iznosu od 50 posto troškova, do maksimalno tisuću eura.

Istaknuto je da je cilj dodjele potpora pomoć u razvoju ruralnog prostora kroz povećanje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje, stvaranju povoljnijih uvjeta za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, povećanju kvalitete i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, boljoj iskorištenosti resursa, edukaciji stanovništva i povećanje broja zaposlenih kroz razvoj poljoprivrede sa svrhom zadržavanja stanovništva na ruralnom području.

Stiže betonara?

Usvojene su i izmjene i dopune odluke o socijalnoj skrbi, kojima su definirani posebni uvjet koji korisnici moraju ispunjavati da bi ostvarili prava iz socijalne skrbi, odnosno da prava mogu ostvariti i druge osobe u posebnim socijalnim okolnostima, a na prijedlog Odbora za zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo Općine Pićan.

Uvedeno je novo pravo u području socijalne skrbi, a odnosi se na financiranje najma medicinskih pomagala koje Gradsko društvo Crvenog križa Labin iznajmljuje potrebitima. To pravo mogu iskoristiti oni koji će Općini podnijeti zahtjev za (su)financiranje.

(Snimio: Branko Biočić)Spekulira se da bi se u poduzetničku zonu mogla "useliti" betonara (Snimio: Branko Biočić)

Donesena je i odluka o prodaji nekretnine koja se nalazi unutar Poduzetničke zone Pićan jug, a predstavlja neizgrađeno građevinsko zemljište gospodarsko proizvodno- poslovne namjene. Parcela ima 6.001 kvadrat i predstavlja neasfaltiranu površinu na kojoj je djelomično deponiran kameni materijal, tampon i pijesak, a ostatak je obrastao u travu i visoko raslinje. Pristup je omogućen s asfaltirane prometnice. Početna cijena iznosi 118.819,80 eura. Poduzetnička zona djelomično je izgrađena, opremljena je komunalnom i prometnom infrastrukturom.

Načelnik općine Dean Močinić rekao je da postoji mogućnost da tamo bude betonara, ali nakon što bude raspisan natječaj, zemljište može kupiti bilo tko. Pojasnio je da su se na prodaju odlučili u dogovoru s konzultantima.

U Fondu za pravednu tranziciju osigurano je 1,6 milijuna za cestu. Vezano uz sustav civilne zaštite na području općine, usvojena je odluka o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite, a sve u cilju priprema i sudjelovanja u aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa, pružanja brzog odgovora na prijetnje i opasnosti te ublažavanja posljedica katastrofa i velikih nesreća.

Neposlušni stipendisti

Vijećnici su usvojili i godišnju analizi stanja sustava civilne zaštite za 2023. godinu te godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite na području općine Pićan za 2024. Izmijenjena je odluka o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Općinskom vijeću za ovu godinu, jer je nezavisni vijećnik Daniel Vretenar dostavio obavijest da je s danom08. veljače pristupio Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ). Stoga su sredstva koja su za 2024, bila namijenjena za nezavisnog vijećnika namijenjena HDZ-u.

Vijećnici su raspravljali i o stipendistima koji su izgubili pravo na isplatu dviju stipendija u ovoj godini, jer se nisu javili Općini i bili na raspolaganju za plaćeno volontiranje na jednoj od manifestacija, kako je navedeno u ugovoru o stipendiranju. Takvih je bilo 38, a one koji su u međuvremenu diplomirali ne može se više sankcionirati. Močinić je predložio da ove godine ipak ne bude sankcija, već da ih se samo opomene. Donesena je kompromisna odluka da neće biti sankcija ukoliko sudjeluju u ekološkoj akciji koja će biti održana ovoga proljeća.

Sjednici je na vlastiti zahtjev, uz odobrenje vijećnika, nazočio mještanin Toni Marčac te pozvao IDS i ostale stranke da se angažiraju na mirovnoj inicijativi te da Istra bude oaza mira u ova turbulentna i nemirna vremena u kojima kako je rekao prijeti i treći svjetski rat.


Podijeli: Facebook Twiter