predstava za osnovce u povodu dana ružičastih majica

O vršnjačkom nasilju, utjecaju medija i društvenih mreža

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


U Kinu Labin učenici petih i šestih razreda obje labinske osnovne škole pogledali su zanimljivu predstavu za djecu i mlade "MREŽA" Udruge "Hepatos Rijeka". Predstava je nastala u suradnji s Teatrom "EDUKAZ" Rijeka te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a, a organizirao ju je Grad Labin.

U predstavi se kroz životne priče nekoliko likova koji pohađaju osnovnu školu prikazuju najčešći problemi s kojima se mladi danas susreću u svojoj socijalnoj okolini, a to su: utjecaj medija, društvenih mreža, vršnjačko nasilje, vršnjački pritisak, anksioznost, depresija. Predstava ima za cilj pokazati mladima adekvatne i neadekvatne načine suočavanja s izazovima te ih potaknuti na razvoj životnih i socijalnih vještina koje će im pomoći u rješavanju problema. Predstava je održana povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja tj. Dana ružičastih majica koji se obilježava zadnje srijede u veljači, ove godine je to 28. veljače. 

(Snimio: Branko Biočić)(Snimio: Branko Biočić)

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Hrvatski sabor donio je u veljači 2017. godine. Ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine kojega su učenici maltretirali zbog ružičaste majice odjevene u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak protesta protiv tog slučaja nasilja, dječakovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter