održane prve dvije utrke iz serijala Istrian Spring Trophies 2024.

Ceste oko Umaga preplavili su biciklisti iz cijelog svijeta

| Autor: Glas Istre
(Snimio: Mario Stiehl)

(Snimio: Mario Stiehl)


Umag je danas bio epicentar sportskih zbivanja, s dvije sjajne biciklističke utrke koje su dio serijala Istrian Spring Trophies 2024. Prva na redu bila je 2. Umag Trophy LADIES, utrka koja je okupila 12 sjajnih ženskih timova iz različitih dijelova svijeta. Točno u 9 sati 66 motiviranih biciklistica krenulo je sa startne linije smještene u kompleksu Stella Maris.

Nakon 3 intenzivna sata i više od 114 prijeđenih kilometara, Sara Fiorin iz UAE Development tima zabilježila je impresivnu pobjedu s vremenom od 2:59:55. Ubrzo nakon nje, ciljem je prošla Michela De Grandis, članica talijanskog tima Mendelspeck, dok se na trećem mjestu pozicionirala biciklistica iz istog tima, Emma Bernardi. Bila je ovo utrka bez velikih iznenađenja, vrlo kompaktna do samog završetka.
Ova ženska utrka po prvi se put održala prošle godine te predstavlja veliki iskorak u razvoju ženskog biciklizma.

Prve dojmove nakon preuzimanja pehara podijelila je Fiorin, ponosna pobjednica utrke. "Današnji dan prošao je točno onako kako smo se i nadali. Vrlo sam zadovoljna, a moje su kolegice odradile odličan posao i uspješno me dopratile do cilja! Njihov je zadatak, između ostalih, bio zatvoriti napade. Kad sam ugledala cilj i shvatila da ću proći prva, osjećala sam se predivno. Neopisivo je podignuti ruke prema nebu kao pobjednica. Sad se moramo pripremiti za nedjelju, a sigurno ćemo malo prilagoditi i strategiju."

Netom nakon svečanog proglašenja pobjednica, svoje je startne pozicije zauzelo 28 muških ekipa, s ukupno 163 natjecatelja. U 13.30 sati zastavica je označila početak utrke 12. Umag Trophy, a biciklisti su entuzijastično krenuli u osvajanje staze duge 142,3 kilometra. Ciljnu crtu prvi je prešao Matthew Brennan, član tima Visma – Lease a Bike, s vremenom od 3:07:40. Odmah iza njega pojavio se Noa Isidore iz Decathlon AG2R La Mondiale tima, a treće je mjesto zauzeo Jakub Mareczko iz tima Corratec.

"Lijepo je pobijediti!" izjavio je Brennan i nastavio: "Ovo je prva utrka sezone i moja prva utrka u kategoriji U23. Došli smo s dobrim planom kojeg smo se uspjeli držati. Tim je cijeli dan bio odličan i ova pobjeda ne bi bila moguća bez njih! Na utrku u Poreču gledam kao na novi početak. Teren je izazovniji pa to zasigurno može promijeniti stil utrkivanja."

Sveopće zadovoljstvo podijelio je i Ivan Belušić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Umaga. "Grad Umag zasluženo je stekao titulu Europskog grada sporta 2018. godine. Ponosni smo što i izvan sezone održavamo puno sportskih natjecanja, među kojima su i biciklističke utrke. Nadamo se da će Umag Trophy LADIES održavati još dugi niz godina, kao što se tradicionalno održava utrka za muškarce. Vrijeme nas je doneklo poslužilo, no natjecateljima smo osigurali još bolje uvjete nego prošlih godina jer je nedavno obnovljen asfalt. Izuzetno nam je drago što možemo reći da je Umag ne samo turistička, već i sportska destinacija."

Povremena kiša i blato po putu donijelo je manje izazove, no vrijeme nije narušilo nepokolebljiv sportski duh koji je potpuno zaokupio sudionike, gledatelje i organizatore. Sljedeće na redu su utrke Poreč Trophy LADIES i Poreč Trophy, i to već u nedjelju, 3. ožujka, sa startom u isto vrijeme. Bicikliste i biciklistice sada očekuje zasluženi odmor od današnje utrke, ali uskoro kreću nove pripreme i strateške odluke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter