vlatko mrvoš

Od Buzeta preko Irana do Ujedinjenih Arapskih Emirata: Kako je Buzećan prešao više od 6 tisuća kilometara i postao protagonist iranskog dokumentarca

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Mrvoš, snimateljska ekipa iz Irana i Mohammad Reza Fateh, Iranac sa zagrebačkom adresom (Foto Vlatko Mrvoš)

Mrvoš, snimateljska ekipa iz Irana i Mohammad Reza Fateh, Iranac sa zagrebačkom adresom (Foto Vlatko Mrvoš)


Iz Hrvatske preko Irana, autom je otputovao u Ujedinjene Arapske Emirate i parkirao ga kod Burj Khalife u Dubaiju, najviše zgrade na svijetu. U devetnaest dana prešao je više od šest tisuća kilometara, a njegov Abarth 595 Competizione s ispisanim sloganom projekta "We are not that far from each other as we think/Nismo udaljeni jedni od drugih kao što mislimo", oslikan zastavicama zemalja na trasi puta, bio je prava atrakcija.

(Foto Vlatko Mrvoš)U Iranu nedaleko Širaza (Foto Vlatko Mrvoš)

Iako su od tada prošle gotovo dvije godine, interes za njegov neobičan poduhvat ne jenjava. Zbog Buzećanina Vlatka Mrvoša nedavno je u Buzetu boravila ekipa jedne iranske tvrtke koja pod režiserskom palicom Mohammada Shakibania snima dokumentarac o Hrvatima i Hrvatskoj i planira ga prikazati na iranskoj državnoj televiziji.

Mohammadu Shakibaniu ovo je prvi posjet Hrvatskoj. Čuo je da je to lijepa zemlja, a sada se u to, kazao je, i osobno uvjerio. Logistička podrška iranskoj snimateljskoj ekipi, Mohammad Reza Fateh, vlasnik je turističke agencije Perzepolis u Zagrebu, Iranac koji punih petnaest godina živi u Hrvatskoj. Njega je, na preporuku iranskog veleposlanstva, i Mrvoš kontaktirao prilikom planiranja svoga puta.

Welcome to Iran

Po dolasku u Hrvatsku, snimateljska ekipa pratila je svečanost u povodu iranskog nacionalnog dana koji je iransko veleposlanstvo obilježilo u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, a onda ih je put odveo u Buzet. U produkcijskoj kući tražili su poveznicu kako u dokumentarcu povezati Hrvatsku i Iran i došli na ideju da bi bilo dobro pitati ljude koji su u Iranu živjeli, radili ili su kroz Iran putovali, o njihovim dojmovima i iskustvima.

(Foto Vlatko Mrvoš)Vlatko Mrvoš, gostoljubivi Hashem Edraki i Goran Raušević u Iranu (Foto Vlatko Mrvoš)

Tako su kontaktirali i Mrvoša. Snimali su ga usred Buzeta, ispred banera na kojem je uvećana fotografija njegovog auta s hrvatskom, buzetskom i iranskom zastavom, snimljena u Iranu, nedaleko Širaza, na brdu kod starog odmorišta. Zanimalo ih je kakvo je mišljenje imao o Iranu prije nego ga je posjetio i nakon toga.

- Prije polaska upozoravali su me na potencijalne opasnosti, no znao sam da idem otvorena srca s dobrom namjerom i jasnom porukom. Ono malo predrasuda koje sam imao prema nepoznatoj i dalekoj destinaciji, razbile su se onog trenutka kada sam ušao u samu državu. Gostoprimstvo na koje sam naišao u Iranu nadmašilo je sva moja očekivanja, kazao je Mrvoš.

Od devetnaest dana koliko mu je trebalo da prođe relaciju Buzet, Zagreb, Beograd, Niš, Skoplje, Solun, Aleksandropoli, Istanbul, Amasya, Erzurum, Tabriz, Teheran, Isfahan, Širaz i Bandar Abbas - iz kojega je sa suputnikom Goranom Rauševićem avionom, a vozilo trajektom - prešao Perzijski zaljev i stigao u Dubai i Abu Dhabi, kroz Iran je putovao čak devet dana. Upravo će tu državu posebno pamtiti. U više su navrata Goranu i njemu mahali u prolazu, zaustavljali ih da se upoznaju. Nudili besplatno prenoćište. Pitali mogu li s njima snimiti selfie. Na autoputu su samo jednom platili cestarinu, drugdje bi ih, kada su vidjeli odakle dolaze, pustili da prođu.

(Foto Vlatko Mrvoš)Džamija iz 19. stoljeća poznata po ružičastim pločicama u unutrašnjosti i šarenim vitrajima, Nasir al-Mulk Mosque (Foto Vlatko Mrvoš)

- Kada bi se približili naplatnoj kućici, djelatnici bi se samo nagnuli kroz prozorčić, pogledali auto, nasmijali i rekli: "Welcome to Iran. Go!" Ne znam je li ikada itko s vozilom pulskih registarskih oznaka, oslikanim zastavicama zemalja na trasi puta, s logotipom Glasa Istre, medijskog pokrovitelja poduhvata, okićeno zastavama koje su se vijorile u svakom gradu kojim je prolazilo, s jedne strane Buzeta i Hrvatske, a s druge strane države u kojoj smo trenutno boravili, prošao tom relacijom, ali osjećaj je stvarno bio jako lijep, prenio je Mrvoš.

Zgoda s autoputa

Prisjetio se je i jedne neobične scene s iranskog autoputa. Vozač im je vozeći paralelno s njima mahao rukom da stanu. Mislili su da im nešto s vozilom nije u redu, a gostoljubivi Iranac Hashem Edraki, zapravo ih je "samo" htio pozvati da prenoće kod njega, da ih ugosti u svojoj velikoj kući. No morali su odbiti njegovu ljubaznu ponudu jer već su imali dogovorenu rutu i smještaj u hotelu.

U dokumentarcu će se osim Mrvoša, moguće naći i Hrvoja Rupčića, bubnjara Cubisma, koji je sa suputnicom gotovo dva mjeseca proveo vozeći se motorom po Iranu, a potom napisao motorističko-planinarski putopis. Predviđeno je kontaktirati Branka Ivankovića, nogometnog trenera koji je naslijedio Miroslava Ćiru Blaževića na čelu iranske reprezentacije. Također i Dragana Skočića, bivšeg izbornika Irana.

(Foto Vlatko Mrvoš)Tabriz (Foto Vlatko Mrvoš)

- Kada smo Goran i ja rekli u Iranu da smo iz zemlje Branka Ivankovića, svi su znali sve. Jako je poznat. U Iranu je još uvijek velika zvijezda isto kao što je bio pokojni Zlatko Kranjčar koji je također vodio iransku nogometnu reprezentaciju, kazao je Mrvoš.

Dvije su godine prošle, a priča o Mrvoševom putovanju i dalje je aktualna. Mnogi Iranci koje je slučajno upoznao na trasi svog neobičnog puta, dandanas redovno mu se javljaju na društvenim mrežama. Gdje god se pojavi u Dubaiju, također se uvijek poneko sjeti tog putovanja jer Fiatov članak o njegovom poduhvatu na tamošnjim je portalima vidjelo tri milijuna ljudi.

Životni san

Vlasnik agencije za nekretnine Proagent, koji osim u Buzetu i Hrvatskoj već godinama posluje na području Dubaija i Abu Dhabija, kaže kako mu je to putovanje pomoglo u poslovanju. Ispunio je svoj životni san, svoju misiju da poveže Istru, Hrvatsku s Emiratima na jedan nekonvencionalni način i na tom putu stekne puno novih iskustava.

- Volim reći da ja ne radim svoj posao. Ja živim svoj posao, prenio je Vlatko Mrvoš.

Danas je na tržištu Ujedinjenih Arapskih Emirata njegova agencija zastupljena sa širokom ponudom nekretnina koje imaju tvrtke za razvoj, izgradnju i upravljanje nekretninama. Odnedavno ima i zastupištvo za ovaj dio Europe za zgradu Bugatti Residence by Binghatti, atraktivni futuristički toranj čija je gradnja u najavi.

(Foto Vlatko Mrvoš)Kod Burj Khalife u Dubaiju (Foto Vlatko Mrvoš)

Jedanaest stanova u tom neboderu imat će direktni privatni lift kako bi njihov auto bio u stanu, do dnevnog boravka. Dizajnirali su ga Bugatti i glavni arhitekt i izvršni direktor, Muhammed BinGhattij, a jedinstveno arhitektonsko remek-djelo u srcu Dubaija bit će jedina rezidencija brenda Bugatti na svijetu. Uzdizati se na više od 200 metara visine i zauzimati dominantno mjesto u središtu Dubaija, najpopularnije svjetske turističke destinacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater