pietro ive

Odana počast prvoj žrtvi fašističkog terora na području Rovinja

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Rovinj)

(Foto: Grad Rovinj)


Polaganjem vijenca kod spomen-ploče na Trgu na mostu danas je odana počast Pietru Ive, prvoj žrtvi fašističkog terora na području Rovinja-Rovigno. Komemoraciji koju organiziraju članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine je u ime Grada prisustvovao rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, Branko Oplanić, podsjetio je u svom obraćanju na događaje koji su prethodili tragičnoj pogibiji Pietra Ive Dvadesetih godina prošloga stoljeća, kada su događaji poput razmimoilaženja u Socijalističkoj stranci Italije i stvaranje KP Italije, utjecali i na narode Istre.

«Kada su labinski rudari osnovali svoju republiku, a seljaci Proštine digli svoj glas, proletarijat u svim većim gradovima organizirano je stupio u štrajk, koji je pored teških uvjeta života i rada imao i politički karakter – podsjetio je Oplanić.

U protestima su davali podršku i Labinskim rudarima zatočenima u rovinjskom zatvoru, a protestirali su i zbog protjerivanja glavnog urednika radničkog lista Il Proletario. U to vrijeme u Rovinju nije egzistirala jača fašistička organizacija, pa su se u organizaciji većih protesta uključivali i crnokošuljaši i skvadristi iz Pule».

Prilikom organizirane radničke manifestacije, na dan 23. veljače 1921. godine pada i prva žrtva fašizma u Rovinju. U središtu grada, na mjestu u kojem se danas nalazi spomen ploča, vođe fašista su sa dva hica usmrtile već ranjenog talijanskog radnika i komunista Pietra Ive.

Tog je dana među brojnim učesnicima manifestacije uhićen i sekretar organizacije komunističke omladine kojeg su fašisti nakon mučenja odveli u Tršćanski zatvor.

Prisutni su Pietru Ive odali počast minutom šutnje, a u suradnji s udrugom ANPI iz Trsta, sutra će se također položiti cvijeće na njegovom grobu u Trstu, a komemoraciji će prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Rovinj-Rovigno David Modrušan te predstavnici UABA Rovinjštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter