"na istoj strani(Ci)"

FOTOGALERIJA / Od knjižnice do kuće: Nakon više od 30 godina u Istru stigao prvi bibliobus

| Autor: Glas Istre


Porečani će od danas na ulicama svog grada moći sresti jedan veseli kombi - novi bibliobus Gradske knjižnice Poreč. U sklopu ove nove usluge knjižnice, kombi će građanima donositi knjige u naselja ili na njihove kućne pragove.

Svim zainteresiranim korisnicima dostupan je fond od 2.000 jedinica knjižnične građe, osiguran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, a članstvo će u prvoj godini biti besplatno za sve korisnike bibliokombija. Knjižničar će, osim za posudbu građe, biti na raspolaganju i za informacijske i tehničke usluge, kao što je kopiranje i skeniranje.

Bibliobus je kruna projekta "Na istoj strani(ci)" koji je porečka knjižnica provodila s Gradom tijekom dvije godine, a koji je dio europskog natječaja "Čitanjem do uključivog društva".

Nova bibliobusna služba porečke knjižnice danas je službeno promovirana na Adventu Poreč. Na predstavljanju su se okupili predstavnici Ministarstva kulture i medija, Grada Poreča, Gradske knjižnice Poreč i djeca iz gradskih dječjih vrtića.

- Bibliokombi će biti dostupan korisnicima na području mjesnih odbora Varvari, Žbandaj, Baderna, Nova Vas, Červar Porat, Fuškulin, zatim kod Doma za starije i nemoćne osobe te na nekoliko gradskih punktova, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Poreč Irides Zović, dodavši kako je Poreč dobio prvi bibliobus u Istri nakon više od 30 godina.

Zović je tom je prilikom izjavila i da je "važnost bibliobusne službe od velikog značaja za društvenu zajednicu u kojoj djelujemo, jer nam pomaže da stvaramo jednako pravo na čitanje i za one sugrađane kojima je otežan dolazak do matičnog odjela, prvenstveno misleći na djecu, starije, ali i na bolesne i nepokretne osobe".

Gradonačelnik Perušić se zahvalio i pohvalio cijeli tim porečke knjižnice, dodavši: "Jako sam sretan da smo uspjeli ostvariti ovaj projekt, koji će značajno doprinijeti pristupu knjigama i kulturi širom naše zajednice, bez obzira na to koliko vam je godina, gdje živite i kakvi su vam interesi. Bibilobus je tu za sve, uz druženje i koju lipu besidu za svakoga".

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak rekao je kako je ovo realizacija onoga što su htjeli u početku - da knjiga dođe do svakoga tko je zainteresiran za čitanje, bilo da je riječ o djeci ili odraslim ili starijom osobama, a ovo je 11 takav bibliobus u
Hrvatskoj kroz projekt koji su financirali.

Ravnateljica Zović zaključno je podsjetila kako je unutar projekta "Na istoj strani(ci)"
zabilježeno više od 3.800 dolazaka sugrađana na 103 različite aktivnosti, koju su ispisali
korisnici ustanova i udruga koje brinu o najosjetljivijim skupinama zajednice. Djecu od
najranije dobi okupljali su u aktivnostima "Hrvatska bajkovnica", "Knjiga na platnu" i
"Pas(I)ja".

Mladi su osnovali svoje čitateljski klub i o svojim temama progovarali kroz
aktivnost "Uzmi knjigu u svoje ruke", umirovljenici su se družili kroz aktivnost "Pričajmo o
nama", a u Domu za starije i nemoćne prisjećali su se "Neispričanih priča", u Društvu
invalida i Centru za inkluziju korisnici su svoje mjesto pronašli u aktivnosti u "Pronađi me u priči".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter