najavljeni brojni noviteti i iznenađenja

FOTO / Večeras prigodno paljenje lampica i otvorenje Adventa u Poreču

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


U subotu navečer, kratkom svečanošću uoči adventske nedjelje, upaljena je druga adventska svijeća na porečkom Trgu slobode. U organizaciji Adventa Poreč i porečke župe, događaj je to koji već tradicionalno obilježava adventske nedjelje, odbrojavajući dane do Božića.

Svijeće na adventskom vijencu simboliziraju četiri tjedna prije Božića, Došašće ili Advent, vrijeme pripreme za Isusov dolazak. Svake nedjelje pali se jedna svijeća. Prva svijeća koju su upalili pretprošli tjedan zove se postilica ili prorokova svijeća – simbolizira nadu i iščekivanje. Druga svijeća koju su upalili u subotu uvečer je pomirilica ili betlehemska – označava mir. Treća svijeća je pastirska – slavi radost i veselje, a posljednja četvrta svijeća, koju će upaliti uoči Božića, jest svijeća anđela i donosi – ljubav.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Osim kratke molitve, koju je predvodio porečki župni vikar Boško Čatlak, čast da upali drugu adventsku svijeću pripala je djevojčici Mari. Također izveden je i drugi dio prigodnog  igrokaza učenika "Svjetlo koje se ne smije ugasiti", koji će svoj nastavak imati i prilikom paljenja treće svijeće.

Podsjetimo, porečki Advent ove je godine pripremio dosad najbogatiji program, uz brojne novitete i iznenađenja, a službeno će se otvoriti paljenjem lampica na Trgu Matije Gupca danas, 11. prosinca, u 16.30 sati.

(Foto: Grad Poreč)(Foto: Grad Poreč)

Cijeli program ovogodišnjeg izdanja Adventa Poreč može se pročitati na poveznici ili na Facebook stranici, dok je za iduću subotu najavljeno paljenje treće adventske svijeće.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater