prosinački susret

Iako se djecu godinama odvraćalo od obrtničkih zanimanja, mladi obrtnici Buzeštine su preuzeli obrte i nastavili stopama roditelja

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Prosinački susret obrtnika održan je već tradicionalno u konobi "Volte" u Kozarima gdje su obrtnicima jubilarcima uručena prigodna priznanja.

Predsjednica Udruženja obrtnika Buzet Loredana Krbavčić naglasila je kako je posebno veseli vidjeti mlade obrtnike koji su prepoznali obrtnički susret kao mjesto upoznavanja, druženja i razmjene iskustva sa starijim kolegama.

Opstanak osiguran

Buzetsko obrtničko udruženje trenutno broji 339 obrtnika, uključujući 11 dobrovoljnih članova, što je u posljednjih 25 godina najveći broj.

- Analizirajući dob naših obrtnika konstatirali smo da je u dobi od 18 do 30 godina 28 obrtnika, u dobi do 40 godina 79 obrtnika, do 50 godina 135 obrtnika, do 60 godina 72 obrtnika, a u dobi 60+ godina ima 25 obrtnika. Možemo stoga zaključiti da iznesene brojke osiguravaju opstanak obrtništva na buzetskom području, poručila je Krbavčić.

Dojmljivo je, naglasila je, da u obrtničkom udruženju ima obrtnika koji su preuzeli obrte i uspješno nastavili poslovanje stopama svojih roditelja.

- Mi kao roditelji imamo zadatak potaknuti našu djecu da preuzmu naše obrte, nastave raditi i prilagoditi svoje poslovanje vremenu u kojem se nalazimo. Godinama je bilo nepopularno djecu usmjeravati k obrtničkim zanimanjima, no na sreću vremena su se promijenila i sve više njih upisuje obrtnička zanimanja, za što je uvelike zaslužan Festival strukovnih zanimanja u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije u suradnji s ostalim istarskim udruženjima, naglasila je Krbavčić te pozvala obrtnike da se 22. i 23. ožujka iduće godine uključe u Festival strukovnih zanimanja i prezentiraju svoja zanimanja.

Kvaliteta najvažnija

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, kazao je kako je u Istarskoj županiji trenutno najveći broj obrta unazad deset godina, gotovo njih devet i pol tisuća.

- Najviše ih ima u ugostiteljstvu i turizmu i uslužnim djelatnostima, a zadnjih godina u naglom porastu je sektor građevine. One obrtničke djelatnosti koje su u opadanju su trgovina, zbog dolaska velikih trgovačkih centara koji su male trgovine stavili na koljena, te ribarstvo. Radna snaga izazov je za sve djelatnosti i to kvalificirana radna snaga. Svakako da se to nadomještava uvozom radne snage.

Iskustva u cjelini su pozitivna, ali jednostavno u budućnosti će to stvarati probleme pogotovo u nekim sektorima ugostiteljstva, odnosno turizma gdje se traži kvaliteta u odnosu na kvantitetu, rekao je Momić.

Prosinačkom susretu obrtnika prisustvovali su i predsjednik bratske Območno obrtno-podjetničke zbornice Koper Sergej Pinter te predstavnici bratskog Udruženja obrtnika Sisak i prijateljskog Udruženja obrtnika Stubica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter