ISTRA U SABORU

Radolović: Stanovništvo kreditno nesposobno za rješavanje stambenog pitanja, inflacija druga najveća u EU, umirovljenici na rubu gladi, a HDZ se hvali rastom BDP-a

| Autor: Glas Istre
Sanja Radolović (Foto: SDP Istra)

Sanja Radolović (Foto: SDP Istra)


U današnjoj saborskoj raspravi Sanja Radolović govorila je o inflatornom pritisku na standard građana. Tijekom rasprave u Hrvatskom saboru istaknula je u ime Kluba SDP-a kako su vladajući monitoring cijena uveli tek 3 mjeseca nakon uvođenja eura, iako je SDP to tražio punih godinu dana ranije kao što je to primjerice napravila Slovenija, budući da je ovakav scenarij nekontroliranog rasta cijena bio očito jasan svima samo ne vladajućima.

Rezultat ove "inflacije pohlepe" jest činjenica kako od tada pa sve do danas Hrvatska ima drugu najveću stopu inflacije u EU. Povrh toga, brži rast cijena od plaća je smanjio kupovnu moć i životni standard građana, a umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem.

Ono što je pritom posebno nevjerojatno, kaže Radolović, jest činjenica kako se pad životnog standarda dogodio u situaciji u kojoj je Hrvatska ostvarila jednu od većih stopa rasta, preko 6% rasta BDP-a. Kada pogledate statistike Hrvatska je rekorder u Europskoj uniji po povećanju izdataka kućanstva. Naime, u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu rast potrošnje kućanstva je 28% dok je u EU taj rast iznosio 11%, a porast cijena hrane je bio čak 42%.

Jasno je kao dan kako je rast plaća bio sporiji od inflacije, tj. bio je daleko sporiji od rasta cijena nekretnina. Čak 90% našeg stanovništva nema pojedinačnu kreditnu sposobnost za kupnju prve nekretnine, a preko milijun ljudi u Hrvatskoj plaća više od 40% primanja za troškove stanovanja. Paralelno, zbog nemogućnosti stjecanja prve nekretnine kroz kreditno zaduženje ili plaćanje najamnine mladi u Hrvatskoj posljednji u EU napuštaju zajedničko stanovanje sa svojim roditeljima, prosječna dob u kojoj mladi napuštaju "roditeljsko gnijezdo" u Hrvatskoj su 32 godine.

To su sve stvari o kojima se HDZ-ova vlast trebala brinuti i ponuditi rješenje, međutim kao što vidimo problemi ne da nisu riješeni nego nije se niti promišljalo o tim gorućim pitanjima. Tako da se vrlo lako da zaključiti: Stanovništvo kreditno nesposobno za rješavanje stambenog pitanja, inflacija druga najveća u EU, umirovljenici na rubu gladi, a HDZ se hvali rastom BDP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum