Kuća fresaka

Predstavljen kalendar Istarske županije za sljedeću godinu

| Autor: Ian Tataj
(Foto: Istarska županija)

(Foto: Istarska županija)


U Kući fresaka u Draguću, predstavljen je jučer tradicionalni kalendar Istarske županije XIIxII; ove godine tematski posvećen interpretaciji istarskih fresaka i srednjovjekovne glazbe od strane mladih istarskih umjetnika i umjetnica, pod ravnanjem akademskog kipara Marka Človeka za vizualni dio i Igora Paulišića za onaj glazbeni.

Predstavljanje baštine

- Sedamnaesto izdanje XIIxII nastavlja svoju misiju i ciljeve. U proteklih je 16 godina kroz projekt promovirano više od dvije tisuće mladih neafirmiranih, a talentiranih učenika osnovnih i srednjih škola, studenata te slobodnih umjetnika, glazbenika i likovnih stvaralaca iz različitih gradova i mjesta Istre. Poseban cilj je predstavljanje istarske tradicije i baštine, govorio je pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, zaželjevši, uz načelnika Općine Cerovlje Elvisa Šterpina, dobrodošlicu svim prisutnima. Govorio je i ravnatelj Pomorskog i povijesnog muzeja Istre (čiji je Kuća fresaka zaseban odjel) Gracijano Kešac, izrazivši zadovoljstvo viđenim radovima i temom koja je odabrana u projektu XIIxII 2024.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

Izbornik glazbenog dijela projekta Igor Paulišić te izbornik likovnog dijela projekta Marko Človek, prezentirali su potom svoje dojmove i tijek rada na projektu. Marko Človek smatra da je projekt rezultirao zanimljivim kreacijama većinom afirmiranih likovnih i multimedijalnih umjetnika, naglasivši pri tom da je svaki umjetnik svojevrsno reagirao na temu te dodajući da »smo dobili 12 kvalitetnih i raznovrsnih medija u kojima su radovi izvedeni«.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

- U kalendaru možemo naći tehnike poput asamblaža, slikarskih tehnika zatim kolaže i fotografije te radove koji su riješeni u tehnologiji tekstila. Imamo i jedan zanimljiv rad koji označava fazu pripreme pozadine na kojoj, i zbog koje, freska dobiva svoje ključne karakteristike. Vjerujemo da će i posjetitelji Kuće fresaka tijekom šest mjeseci, koliko će trajati izložba radova, uživati u likovnim kreacijama umjetnica i ujedno zaintrigirati i potaknuti mnoge da posjete lokacije istarskih fresaka, zaključio je Človek.

Mladi kreativni autori

Igor Paulišić, mag. inf., krenuo je na glazbeno putovanje s mladim glazbenicima, osnovnoškolcima glazbenih škola. Njegov odabir i realizacija temeljili su se na tezi da osnovno glazbeno obrazovanje nije kraj učenja, već tek početak.

- Projekt su djeca i mladi dočekali s oduševljenjem te vjerujemo da će takvi mali poticaji rezultirati time da još snažnije zarone u glazbu, uživaju u njoj i u budućim nastupima ili glazbenim karijerama, poručio je Paulišić.

Uključivši ovo izdanje, u projektu je dosad sudjelovalo 2.167 autora s područja likovne i glazbene umjetnosti, a 216 djela donirano je Muzeju suvremene umjetnosti Istre – Museo d’arte contemporanea dell’Istria za stvaranje i obogaćivanje fundusa.

Kalendar i CD služe i kao protokolarni poklon Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske, a izložba radova iz kalendara ostaje u Kući fresaka do svibnja 2024. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter