28 izlagača sa 60 etiketa

Peto izdanje međunarodnog festivala: Misal Istra obitelji Peršurić najbolje je ocijenjeni pjenušac

| Autor: Gordana Čalić Šverko


Misal Istra vinarije Misal, odnosno Pjenušaca Peršurić, najbolje je ocijenjen pjenušac Međunarodnog festivala pjenušaca koji je u petak, u svom petom izdanju, otvoren u palači Sincich u Višnjanu.

Na ovogodišnjem ocjenjivanju bilo je 39 uzoraka, a ocjenjivači su imali jako težak zadatak jer iz godine u godinu kvaliteta pjenušaca sve je bolja, tako da je među onima proizvedenim charmat metodom bilo 4 zlata, 9 srebra i 2 bronce, a klasičnom metodom 21 zlato i dva srebra.

Proizvodnja raste

- Misal Istra jedan je od nama najkompliciranijih, tehnološki najzahtjevnijih pjenušaca, proizveden iz tri različite berbe, tri različite tehnologije tako da od nas traži ne samo znanje, nego i strpljenje. To je pjenušac koji je deset godina na kvascu, berba je 2009., 2010., i 2011., svaka je imala svoju priču, svoju tehnologiju. Ujedinili smo jedan kompleksan pjenušac i zbilja nam je drago da smo ove godine, nakon dugo vremena, Misal Istru počeli davati na ocjenjivanje da vidimo kako dišu potrošači i stručnjaci, i od Londona do Višnjana, gdje god smo ga dali, svugdje je trofejno vino, rekla je Ana Peršurić Palčić iz vinarije Misal.

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić, poručila je da su »hrvatska vina istinska životna radost«, i u tom duhu otvorila jubilarnu prosinačku manifestaciju. Prema podacima ove institucije koja izdaje rješenja za stavljanje vina na tržište, od 2010. godine naovamo, proizvodnja pjenušaca u uzlaznoj je putanji i to sa značajnim brojkama.

- Tako smo 2010. godine, dok još nismo bili u EU-u, imali samo 14 registriranih proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj, a na tržište je stavljeno oko 2.400 hektolitara pjenušaca. Danas je to tri puta više. Ukupna količina koja je u prošloj godini stavljena na tržište je oko 7.800 hektolitara vina ove kategorije. Upravo je Istarska županija preteča u proizvodnji ove kategorije vina u Hrvatskoj, na tržište se iz Istre plasira oko 2.600 hektolitara. Odmah iza nje je Osječko baranjska županija, poručila je Sokolić.

Pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan, naglasio je da danas više od 35 vinara proizvodi pjenušac u Istarskoj županiji, više od 75 pjenušavih vina.

- Pjenušce radimo skoro od svih sorti ili od svih mješavina sorti grožđa u Istri, a veliki dio toga moramo zahvaliti i Đordanu Peršuriću koji je još devedesetih godina prošlog stoljeća, kao ravnatelj Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču pokrenuo proizvodnju pjenušaca u Istarskoj županiji, naglasio je Pinzan.

Zavičaj vina

Izaslanik ministrice poljoprivrede, njezin savjetnik Mario Bratulić, poručio je da je Višnjan zavičaj i istarskih i hrvatskih vina s više od dvadesetak proizvođača vina na malom prostoru.

- Ponosan sam što kroz pjenušava vina, kroz marljiv rad ruku naših poljoprivrednika, možemo reći da smo u Višnjanu dobili nešto najbolje od najboljeg. Za pjenušava vina, možemo reći da su najbolje od najboljeg, naglasio je višnjanski načelnik Angelo Mattich i zahvalio prijateljima iz Slovenije, među kojima je i načelnik slovenske općine Sežana Andrej Sila, koji su dali startni doprinos da Višnjan bude prepoznatljiv kroz pjenušce, potom agronomu Petru Brajkoviću, višnjanskoj Turističkoj zajednici, Hrvatskoj turističkoj zajednici i županijskom odjelu za poljoprivredu.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu pjenušaca, koji je otvoren još danas od 13 do 19 sati, predstavlja se 28 izlagača iz Slovenije, Austrije, Italije i Hrvatske s više od šezdeset etiketa pjenušaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter