tradicionalna japanska priča

Kamishibai u Gradskoj knjižnici Rovinj

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Foto Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj)

(Foto Gradska knjižnica "Matija Vlačić Ilirik" Rovinj)


U Gradskoj knjižnici u Rovinju, sveučilišni dramski pedagozi i profesori: Milan Medak i Sanja Lađarević iz Dramsstudia Ulix Rovinj, interaktivno i multimedijalno pripovijedali su tradicionalnu japansku priču uz pomoć slika - kamishibai, nakon koje su održali kreativnu radionicu za učenike osnovnih škola, u kojoj su ih zatim, prikladnim dramskim tehnikama, pripremili za scensko prikazivanje odabranih prizora iz priče (verbalno i neverbalno), izradu likovnog prikaza istog prizora, smišljanje teksta, podjelu uloga i kamishibai prezentaciju pred publikom.

Takav način rada dramsko-pedagoški pristup sinkrono objedinjuje razvijanje i korištenje mekih i transverzalnih vještina međusobnog odnosa zapostavljenih u tehnologijskoj civilizaciji virtualnih svjetova i površne medijske komunikacije.

Radionica je osim odgojnog imala i edukativni značaj. Na vizualan i auditivan način, učenici su upoznali osnovne kulturološke karakteristike Japana: etno glazbu, običaje, odjeću, arhitekturu, povijest, geografija i desetak japanskih riječi.

S velikim veseljem sudjelovali su u svim aktivnostima i pokazali veliku motiviranost i kreativnost u spajanju pokreta, slike i riječi, te interes za takav holistički (pokretom, umom i emocijama) način pripovijedanja i stvaranja priče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter