Istarska regionalna energetska agencija

Dobre vijesti: Labinski Samački hotel dobit će dvije solarne elektrane

| Autor: Branko BIOČIĆ
Dva kata Samačkog hotela na Katurama namijenjena su korisnicima socijalnog programa

Dva kata Samačkog hotela na Katurama namijenjena su korisnicima socijalnog programa


Grad Labin prijavio se na natječaj IRENA-e, Istarske regionalne energetske agencije, za donaciju glavnog projekta integrirane fotonaponske elektrane za potrebe ranjivih skupina.

Za ovaj natječaj Grad je kandidirao zgradu na adresi Katuri 17, poznatiju kao Samački hotel koji u najvećoj mjeri namjenijen korisnicima socijalnog programa. IRENA će izraditi i donirati dva glavna projekta pa će na krov zgrade moći biti instalirane fotonaponske elektrane. Vrijednost projekata procijenjena je na 3.000 eura.

- Projekt je to kojim nastavljamo razvijati zelene politike, a ujedno dodatno ulažemo u podizanje standarda korisnika socijalnog programa. Troškovi koje za korisnike programa snosi Grad ugradnjom foto panela značajno bi se smanjili i se sredstava mogu uložiti u nešto drugo.

Vjerujemo da je upravo ovo jedan od kvalitetnijih primjera kojim nastavljamo graditi zeleniju budućnost i na svim poljima postupno smanjivati troškove energije, tim više što je u Samačkom upravo električna energija jedini način grijanja i hlađenja, istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Prema preporuci projektanta, a uzevši u obzir površinu krova, postojeća zasjenjenja i veći broj mjernih mjesta, zaključeno je da najbolje rješenje da se projektiraju dvije manje fotonaponske elektrane.

Ova preporuka se temelji na činjenici da dva kata koja se koriste za smještaj ranjivih skupina imaju odvojena brojila pa je to najbolje tehničko rješenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter