KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Marin Lerotić: "Ono što građanima ne može proći, političkim opcijama bliskim ovoj vlasti prošlo je automatski istog dana"

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Nezavisni vijećnik Marin Lerotić jutros je na Forumu održao konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na gradonačelnikovu odluku o promjeni poreza, koju je donio zbog upućenog amandmana SDP-a i HDZ-a. Ta je tema prošlog tjedna izazvala brojne reakcije vijećnika, ali i javnosti. Odlukom je, naime, visina paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu s predviđenih 199 smanjena na 99 eura, a visina porezne stope na dohodak na 21 posto umjesto predloženih 22, odnosno viša s 33 na 31 posto.

"Ono što građanima ne može proći, političkim opcijama bliskim ovoj vlasti prošlo je automatski istog dana. Znamo da su prilikom e-savjetovanja vezano za porezne izmjene, brojni građani, udruge i poduzetnici davali svoje prijedloge da ti porezi budu manji. Svi su redom odbijani, dok su amandmani SDP-a i HDZ-a istog dana prihvaćeni. Sjetimo se da nas je gradonačelnik uvjeravao da Grad neće moći funkcionirati bez svih tih silnih povećanja, a vidimo ipak da sukladno određenim amandmanima političkih opcija, sve to skupa je vrlo jasno i glatko prošlo", rekao je Lerotić, podsjetivši na prošlogodišnju situaciju s zemljištem na Valsalinama.

Tada je, istaknuo je, "gradonačelnik slično vijećnike uvjeravao i suprotno zakonu i zataškavanju istine pokušalo se prodati zemljište na Valsalinama". Prodaja zemljišta, dodao je, nije prošla, a Grad je i dalje nastavio funkcionirati.

"Već na prošlom vijeću aktualna Gin-tonic koalicija usvojila je brojna porezna opterećenja na građane. Istaknuo sam i udar na naše poduzetnike koji su se prije koji dan jasno pobunili da ne znaju kako će funkcionirati. Evo možemo vidjeti da je grad u ovim jutarnjim satima, usprkos Adventu, gotovo prazan, a njihovi nameti će biti sve veći i sve to skupa će trebati izdržati. A najvjerojatnije će to izdržati na način da podignu cijene koje će svi naši sugrađani plaćati", rekao je Lerotić.

Istaknuo je da će na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća u srijedu raspravljati o proračunu kojem odmah treba rebalans, budući da su amandmani prihvaćeni, a da se projekcija proračuna planirala s većim i porezom na dohodak i većim paušalima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter