valter glavičić

Labinski gradonačelnik najavio amandman na proračun za 2024.

| Autor: Branko Biočić
U Labinu će više pozornosti posvetiti tzv. »zelenoj infrastrukturi«, ali prioritet su - ljudi

U Labinu će više pozornosti posvetiti tzv. »zelenoj infrastrukturi«, ali prioritet su - ljudi


Na sjednici Gradskog vijeća Grada Labina koja je po broju točaka dnevnog reda bila maratonska, vijećnici su pred sobom imali neke od najvažnijih odluka ove godine. Naime, predložen je posljednji rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna, kao i prijedlog novog za 2024. godinu koje je obrazložila Iva Golja Bartolić, gradska pročelnica za proračun i financije. Upravo su ove dvije odluke predstavljene kroz više točaka dnevnog reda, odnosno kroz sve programe proračuna.

Prihvaćenim rebalansom ovogodišnji proračun iznosi 22.183.355 eura, odnosno 56 tisuća eura više u odnosu na plan. Riječ je o sitnom usklađenju od 0,25 posto. Predložen je i nacrt proračuna za iduću godinu koji iznosi 20.785.259,00 eura što je za 6,07 posto manje u odnosu na prvi rebalans jer iduće godine neće biti primitaka od zaduženja. Do 6. prosinca moći će se podnositi amandmani na ovaj nacrt.

Specifična godina

Prije samog početka rasprave o prijedlogu novog proračuna vijećnicima se obratio gradonačelnik Valter Glavičić te zahvalio vijećnicima na podršci rebalansu ovogodišnjeg proračuna i istaknuo kako je upravo ova godina specifična po tome što je Grad Labin uspio završiti najveću investiciju od osamostaljenja Hrvatske - Dom za starije osobe i najavio kako će se upravo u nacrtu novog proračuna vidjet kako je gradska uprava odlučila subvencionirati smještaj svojim sugrađanima u Domu.

Valter Glavičić (Snimio Branko Biočić)Valter Glavičić (Snimio Branko Biočić)

- Iduća će godina bit zaista specifična. Moramo naglasiti kako je superizborna i kako se na razini države u ovim situacijama donose odluke koje u normalnim uvjetima vjerojatno ne bi. Jedna takva odluka je i ona o ukidanju prireza kojom će gradski proračun biti tanji za 370 tisuća eura. Dana nam je mogućnost dizanja poreza na dohodak no, za razliku od nekih gradova, odlučili smo kako to nećemo napraviti. Moramo biti svjesni da je upravo ovaj prihod od prireza bio onaj novac koji smo inače ulagali u nadstandarde poput hitne pomoći za što ne dobivamo potporu od strane države. Na račun, reći ću otvoreno, te teške odluke da ne dižemo poreze, već taj manjak nadoknadimo na drugi način, građanima će se od 1. siječnja dignut razina dohotka za iznos od 6 posto prireza koliko smo ga dosad plaćali. Moramo svi zajedno prihvatit činjenicu da iduće godine zbog toga moramo više paziti jer su se cijene svega podigle i ono što je nekad bio metar asfalta više to nije.

Da bismo uspjeli zadržat standard kakav imamo, gdje smo primjer mnogima i puno šire od Istre, morat ćemo svi zajedno uložit još veće napore. Vidljivo je koliko smo narasli i svi to znaju. Reći ću to naglas i neću biti skroman: primjer smo u disciplini i organizaciji, a da bi ta organizacija i disciplina funkcionirale, netko to mora gurat. To guram ja osobno, svakog dana! Svoje pročelnike, svoje djelatnike pa čak i vas gradske vijećnike i građane grada Labina. Jer ako ne budemo odgovorni, u idućoj godini se može desiti svašta. Najbitnije od svega, za koji tjedan otvara se dom za starije i odlučili smo pomoći našim starijima kao najugroženijima i subvencionirat ćemo smještaj što ćete vidjeti kroz prijedlog proračuna. Uz to smo pokušali zadržat sve standarde kroz sve programe proračuna, izvukli smo puno sredstava iz mogućih fondova, istaknuo je Glavičić.

Jedini izlaz

Nakon što je nabrojio neke od važnijih projekata planiranih u proračunu za 2024. godinu, osvrnuo se, kako je sam naglasio, najvažnije pitanje i projekt - kadar.

- Nikad nismo bili u ovakvoj krizi kadra i muku mučimo s time. Svaki biološki odlazak, i hvala tim ljudima koji su radili u upravi i ustanovama, veliki je problem za sve nas jer su plaće izrazito nekonkurentne. Kad i stignemo do kvalitetnih kadrova i razgovaramo o viziji grada i razvoja kako bi došli raditi u gradsku upravu, uvijek se pojavi problem kada čuju koje plaće imaju zaposlenici u gradskoj upravi. Jednostavno se zahvale i ne žele više uopće razgovarati o poslu. Trgovačka društva još kako-tako, ali i ona su ugrožena. No, gradska uprava i ustanove je »izbombardirana« tako da će, uz sve navedene projekte, najveće ulaganje iduće godine biti ulaganje u kadar, kazao je gradonačelnik, najavljujući da će podnijeti poseban amandman kojim će zatražiti podizanje plaća zaposlenicima u gradskoj upravi.

- Ovako dalje ne možemo jer, ako nastavimo, za par godina u Labinu neće ostati ništa. Kvalitetni kadar, kojeg zaista ima, kako bi ostao i opstao, moramo zadržati dizanjem plaća i to ćemo učiniti. Ne samo u gradskoj upravi, nego i u vrtiću i svim gradskim ustanovama jer to je jedini način da živimo. Zbog toga vas molim za podršku, bez obzira što to danas nije toliko prikazano u materijalima gdje je naznačeno podizanje samo pet posto. Ići ćemo na dosta više od toga jer u protivnom, uzalud vam trud svirači, imat ćemo sve, a nećemo imati ljude, zaključio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter