u poreču

Obilježena 32. obljetnica ustroja 154. istarske brigade Hrvatske vojske

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i 154. brigade Hrvatske vojske iz Poreča danas su se susreli s porečkim gradonačelnikom Lorisom Peršurićem povodom obilježavanja 32 godine ustrojenja brigade.

Tog 1. prosinca 1991. godine, 154. brigada ustrojena je temeljem odluke ministra obrane Republike Hrvatske u Pazinu te je sastavljena od vojnih obveznika Buzeštine, Labinštine, Pazinštine, Poreštine te onih s područja nekadašnje Bujštine.

Predsjednik porečkog ogranka UDVDR-a i zapovjednik Mirko Buić zahvalio se na dobroj suradnji i želji da se sjećanje na doprinos u Domovinskom ratu uvijek održi. Prisjetili su se i svih javnih ustanova i privatnih tvrtki koje su uvelike pomogle brigadi na ratnom putu u smislu opreme i potrepština, tako i u današnjoj podršci u realizaciji ideja.

Kao što je rekao gradonačelnik, zahvalnost ali i vrlo dobra suradnja između Grada i 154. brigade traje već godinama, a u posljednje je vrijeme rezultirala otvaranjem "Obale 154. brigade Hrvatske vojske" na porečkoj Peškeri i predstavljanjem monografije o 3. bataljunu brigade, čime je svečano obilježeno 25 godina postojanja brigade, dok je u 2018. u Novoj Vasi otkriven spomenik svim braniteljima Poreštine.

Tijekom cijelog razdoblja Domovinskog rata ovu postrojbu karakterizira vrlo visok stupanj odgovornosti svih zapovjednih sastava, ali i svih pripadnika brigade, (iznimno visok odaziv na mobilizaciju, nema pojava samovoljnog napuštanja postrojbe ili pak samovoljnih i neplaniranih akcija), visoka razina profesionalnosti i stručnosti časnika i dočasnika (za uvjete pričuve) visoka razina borbene spremnosti snaga, (nema odlaska na bojišnicu bez prethodnog izviđanja, intenzivne obuke, planiranja djelovanja, logističke potpore i sl.).

Humanost i briga za čovjeka, vlastitog vojnika, ali i protivnika još je jedna značajka po kojoj je ova postrojba prepoznatljiva.

Na svom zahtjevnom i složenom ratnom putu ova je postrojba uživala svekoliko poštovanje žitelja na prostorima na kojima je djelovala, a u sredini u kojoj je izrasla nesebičnu logističku, moralnu i svekoliku drugu pomoć i potporu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter