vremenska prognoza za istru

Lokalno već palo više od 100 mm kiše, ali tek očekujemo vrhunac južine i hladnu frontu

| Autor: Petar Radovan/Istramet
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Četvrtak je obilježilo kišovito, tmurno, a navečer i maglovito vrijeme. Lokalno je već palo više od 100 mm kiše, a to je tek uvod u turbulentne meteorološke prilike koje će nas pratiti iduća dva dana, piše Istramet.

Do 17 sati najviše kiše palo je na riječkom području. Meteorološka postaja Rijeka, Drenova zabilježila je 109 mm, na Krku je palo do 61 mm, dok su količine kiše u Istri izuzev krajnjeg juga poprilično ujednačene.

Na najvećem dijelu područja palo je većinom između 20 i 50 mm, dok je na jugu Istre palo malo kiše, tek 4 do 8 mm. Riječ je o zaista velikim razlikama na tako malom području!

Obilna kiša uvod je u jaku promjenu vremena koja će kulminirati krajem subote i u noći na nedjelju kada nam stiže izražena hladna fronta. Pad temperature zraka bit će vrlo izražen, stoga bi pri intenzivnijim oborinama snijega nakratko moglo biti i u nižem području.

Prije subote, bitno je istaknuti jaku južinu koja će obilježiti petak. Očekujemo jačanje jugozapadnog vjetra, koji bi u prvom dijelu subote mogao dosegnuti olujne udare. Krajem dana, dolaskom hladne fronte, očekuje se jak sjeverac, a potom i bura.

Udari vjetra u subotu prijepodne, izvor: WRF, Istramet

Nedjelja nam donosi pretežno sunčano, vjetrovito i hladno, pravo ranozimsko vrijeme. Međutim, takvo stanje neće dulje potrajati! Već u utorak slijedi jačanje juga, postupno zatopljenje, a uskoro stižu i oborine. U nižem području to će biti kiša, a u gorju snijeg. 

Nove oborine već u utorak ujutro? Izvor: WRF, Istramet

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter