VREMENSKA PROGNOZA ZA ISTRU

Stiže rana zima, u dijelove Balkana i obilniji snijeg: I u Istri temperature padaju ispod nule

| Autor: Petar Radovan/Istramet
(Snimio Matko Begović / Pixsell)

(Snimio Matko Begović / Pixsell)


Sinoptička situacija u Europi u idućim danima značajno će se promijeniti. Stiže nam prava rana zima!, piše Istramet.

Zahvaljujući razvoju anticiklonalnog bloka između Velike Britanije i Islanda, u naš dio Europe prodrijet će velika količina hladnog zraka. Temperature zraka pasti će ispod prosjeka u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi, a odstupanje će najizraženije biti u središnjem Balkanu uz temperature zraka i do 10 °C ispod prosjeka.

Jutarnje temperature zraka početkom idućeg tjedna u gorju bi se mogle sniziti na -10 °C, a u našem području i do -5 °C, što se dobro može očitati na priloženoj karti. 

Temperature zraka u noći na ponedjeljak, izvor: WRF, Istramet

Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklone, međutim južnije u odnosu na naše krajeve da bi uzrokovala značanije oborine. Ciklona će se vjerojatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premještati prema istoku preko Grčke.

U takvoj situaciji obilniji snijeg očekuje središnje dijelove Balkana, a zatim s daljnjim premještanjem ciklone i istočnu Europu gdje će se susreti vrlo hladan zrak polarnog porijekla i vlažan zrak s juga Europe. Najviše snijega očekuje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, Baltičke zemlje i zapad Rusije.

Hladan zrak prodrijet će u velik dio Europe – situacija u nedjelju, izvor: WRF, Istramet
Ukupna suma snijega (u mm) u idućih 7 dana, izvor: WRF, Istramet

Temperature zraka zadržat će se ispod prosjeka u našem dijelu Europe 10-ak dana, a možda i dulje. Iako značajnije oborine ne treba očekivati, mnoge će obradovati višednevna bura i jak mraz. 

Istrametova vremenska prognoza za Istru i Kvarner

SRIJEDA - Pretežno oblačno vrijeme, danju uz postupno smanjivanje naoblake. U Gorskom kotaru povremeno će padati susnježica i snijeg. Puhat će umjerena i jaka bura, na poznatim lokalitetima s olujnim, a podno Velebita orkanskim udarima. Jutarnje temperature zraka od 5 do 10 °C, dnevne vrijednosti između 10 i 14 °C.

ČETVRTAK - Pretežno sunčano vrijeme. Puhat će umjerena i jaka bura, tijekom dana postupno će oslabjeti te na moru zapadne Istre okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od -2 do 5 °C, dnevne vrijednosti između 11 i 14 °C.

PETAK - Djelomice sunčano vrijeme. Puhat će većinom slaba bura, tijekom dana okrenut će na jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od -2 do 5 ˘C, dnevne vrijednosti između 11 i 14 °C.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter