Sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi

Na Crofishu u Poreču više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek/Pixsell)

(Snimio Milivoj Mijošek/Pixsell)


U Poreču, u dvorani Žatika, će se od 24. do 26. studenog održati 15. međunarodni sajam ribarstva "CROFISH". Obrtničke komore Istarske županije organizira sajam koristeći sredstva Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, mjere IV.3 "Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture".

U dvorani će više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstaviti proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, plovila te sve za opremanje i zaštitu plovila, zaštitne odjeće, opreme za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi.

Prezentirati će se i kompletna oprema za uzgoj školjkaša i ribe. Predstaviti će se i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova, a biti će predstavljene inovacije za čišćenje vodenih eko sustava.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznat će posjetitelje i javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologiji, novostima u akvakulturi, invazivnim vrstama u jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava.

Stručnjaci iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima s gospodarskim korištenjem plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune. U sklopu sajma, održat će se susret hrvatskih LAGUR-a (lokalne akcijske grupe u ribarstvu), te sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru.

U sklopu manifestacije će se održavati i svakodnevni "Cooking show" program. Posjetitelji će moći besplatno isprobati moderna i tradicionalna jela od morske ribe i ostalih plodova. Ove godine svoje delicije pripremati će chefovi Marijo Čepek, Kantina Melon iz Petrovije, Gianpaulo Sardot, Domagoj Barišić, Saša Pribičević, Maja Šabić, Livio Janko i Dean Gluhak.

Na sajmu će se predstaviti više obrazovnih institucija. Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar i Pomorska škola Split (jedina u Hrvatskoj s programom za ribarskog nautičara), a mogućnost školovanja i karijera predstavit će i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Zainteresirani osnovnoškolci i srednjoškolci moći će dobiti sve informacije o mogućnostima školovanja u pomorskim i ribarskim usmjerenjima, a organizator sajma predvidio je prijevoz za zainteresirane učenike iz Istarske županije.

Na području bivšeg Carinskog gata posjetitelji će moći posjetiti i razgledati više različitih vrsta plovila Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede i razgovarati s njihovim posadama.

Također, predstavit će se i tradicionalna plovila; jedrenjak - loger "Nerezinac" i "Tartana". Također, biti će usidreni i motor sailer i ribarski brod, dok će dvoranu Žatika i Rivu povezivati CROFISH vlakić besplatnim vožnjama.

U sklopu dječjeg kutka će se održavati predstave za djecu i edukativno – kreativne radionice uz vodstvo animatora, a za one najhrabrije tu su i besplatna probna ronjenja u grijanom bazenu ispred dvorane Žatika kojeg će predstaviti ronilačko – edukativni projekt "Pogled u plavo".

U akvatoriju ispred Poreča održat će se Regata CROFISH za juniore u klasi Optimist, Kup CROFISH u ribolovu iz barke, te kup CROFISH za juniore u lovu štapom s obale. Na barama u Cerovlju održat će se CROFISH kup u lovu živim mamcem i varalicama na slatkim vodama.

Sajam je otvoren za posjetitelje od 24 do 26. studenog od 10 do 19 sati, a svi sadržaji su besplatni. Plovila će se moći razgledavati od 10 do 16 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini