velik interes

U ovom istarskom gradu će se nakon 15 godina graditi novi POS stanovi

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Novi bujski POS stanovi gradit će se u Sunčanoj ulici (Foto: Grad Buje)

Novi bujski POS stanovi gradit će se u Sunčanoj ulici (Foto: Grad Buje)


Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov potpisali su predugovor i ugovor vezan uz izgradnju POS stanova u Sunčanoj ulici kod "javne vage", u blizini predškolskih i školskih ustanova. Dokumenti obuhvaćaju prava i obveze za izgradnju građevine prema programu društveno poticane stanogradnje te prijenos vlasništva zemljišta za izgradnju.

APN će preuzeti pripremne radnje za izgradnju: izradu geodetskih podloga, geotehnička istraživanja, izradu geomehaničkog elaborata i projektne dokumentacije s katalogom stanova. Grad Buje će se pobrinuti za uređenje građevinskog zemljišta, priključke na infrastrukturu, komunalni doprinos te pristupne ceste i javnu rasvjetu.

Ovo je drugi projekt koji Grad provodi s APN-om. Prije petnaestak godina rekonstruirana je stara zgrada u starogradskoj jezgri gdje su uređeni POS stanovi.

Useljenje za dvije godine

Financiranje izgradnje bit će podijeljeno između državnog proračuna i kupaca. Maksimalna cijena je 1.489,50 eura po kvadratu, s mogućnošću promjene, ovisno o tržišnim uvjetima. Broj stanova ovisit će o listi reda prvenstva. Bit će ih najmanje šest, no zbog velikog interesa izvjesno je da će ih biti više.

Na konačnoj listi, kazao je Davor Lakošeljac, viši savjetnik u odjelu za komunalne djelatnosti, pedeset je kandidata.

- Morali smo je ažurirati jer je utvrđena u kolovozu prošle godine, a mi smo sada s APN-om sklopili ugovor o prijenosu zemljišta u vlasništvo APN-a. U međuvremenu je, moguće, došlo do promjene broja članova u domaćinstvu, a APN priznaje takvu promjenu. Na temelju ažurirane liste sada slijedi izrada kataloga stanova radi točnog utvrđivanja projektnog zadatka, kazao je Lakošeljac.

(Foto: Grad Buje)Gradonačelnik Fabrizio Vižintin i direktor APN-a Dragan Hristov (Foto: Grad Buje)

Predstoji čitav niz koraka: izrada projektnog zadatka, dobivanje građevinske dozvole, izbor izvođača radova, izgradnja, prezentacija projekta kupcima i potpisivanje predugovora o kupoprodaji. Očekuje se da bi useljenje moglo uslijediti unutar dvije godine ako sve bude teklo prema planu.

Osim ovog najnovijeg POS projekta, Grad Buje samostalno provodi još dva projekta društveno poticane stanogradnje. Jedan je upravo u fazi realizacije, a to je društveno poticana stanogradnja na području starogradske jezgre u Bujama. Prema odluci Gradskog vijeća dva su modela, prvi je prodaja nekretnina ruševnih zgrada u starogradskoj jezgri pod povoljnijim uvjetima uz definiranje određenih obveza budućim kupcima kao što je primjerice zadržavanje prebivališta na tom području određeni broj godina, i obavezna rekonstrukcija građevine u skladu pravilima struke

Ruševine u starom gradu

- Upravo je u tijeku javni natječaj za šest ruševnih zgrada u starogradskoj jezgri. Propisana je lista reda prvenstva prema određenim kriterijima. Uvjetima natječaja definiran je poček kupoprodajne cijene od četiri godine uz uvjet da se u to vrijeme ruševna zgrada sanira kao i da će se diskontirati prodajna cijena u visini jedne trećine ulaganja u nekretninu, naglasio je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Drugi model je pravo građenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu u vlasništvu Grada Buja na 99 godina uz mogućnost u konačnici otkupa zemljišta ukoliko se uredno izvršava ugovor, i to nakon proteka određenog vremena, također uz obavezu da se na tom zemljištu izgradi obiteljsku kuću za sebe i članove svoga domaćinstva te tu prijavi svoje prebivalište.

Društveno poticana stanogradnja jedna je od mjera kojima se želi zadržati prvenstveno mlade obitelji na bujskom području, kazao je Vižintin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum