Tragovi kondenzacije

Meteorološki fenomen prekrio istarsko nebo: Contrailsi najavljuju promjenu vremena

| Autor: Petar Radovan/Istramet
(Foto: Istramet)

(Foto: Istramet)


Istarsko nebo danas je bilo poprište zanimljivog meteorološkog fenomena – vidljivih tragova kondenzacije, poznatih kao contrailsi.

Ovaj fenomen se razvija kada se vodena para koja nastaje kao nusprodukt rada mlaznih motora zrakoplova susretne s vrlo hladnim zrakom na velikim visinama, rezultirajući formiranjem dugih bijelih linija koje mogu potrajati satima, piše Istramet.

Ove linije nisu samo vizualni dodatak plavom nebu, već i predmet znanstvenog interesa.

Njihova pojava u velikom broju može ukazivati na to da je u gornjim slojevima atmosfere visoka vlažnost zraka, što je često povezano s predfrontalnim uvjetima – tj. uvjetima koji nastupaju neposredno prije dolaska atmosferske fronte.

S obzirom na meteorološke prognoze koje za kraj utorka najavljuju dolazak fronte, prisutnost ovih tragova kondenzacije može se interpretirati kao prirodni signal koji upućuje na skoru promjenu vremena.

Contrailsi su stoga ne samo značajan element u interpretaciji trenutnih atmosferskih prilika, već i pokazatelj kako ljudska aktivnost, u ovom slučaju letenje zrakoplova, ostavlja tragove koji mogu biti korisni u meteorološkim predviđanjima.

Danas zabilježeni oblici na nebu iznad Istre tako postaju dio šireg konteksta promatranja i razumijevanja atmosferskih procesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum