ISTRA OUTDOOR

Najveći triatlon u Hrvatskoj - Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč: Na porečku manifestaciju stiže više od 1.500 natjecatelja i njihova pratnja

| Autor: Goran Rojnić
(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

(Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Najveći triatlon u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč, Istra, Hrvatska, održat će se 15. listopada u Poreču. Start i cilj planirani su u Zelena Resortu uz kulisu Jadranskog mora. Staza je pristupačna i atraktivna, a lokacija predivna te, uz vrhunski smještaj, pruža i sve dodatne sadržaje za sportaše i njihovu pratnju. U Poreč stiže više od 1.500 natjecatelja i barem još toliko članova njihovih timova i obitelji. Poreč se, baš kao i Plava Laguna, pokazao kao sjajan domaćin u velikom broju evenata, pa tako i lanjskom, prvom Ironmanu 70.3. A to uz dobru organizaciju znači i sjajnu suradnju s lokalnom zajednicom, ali i nekoliko stotina spremnih volontera.

- Doista je, gotovo, nemoguće zamisliti održavanje Plava Laguna Ironman 70.3 bez nesebične pomoći volontera, potvrđuje i Goran Vrus, direktor utrke.

- Lani su natjecatelji imali samo riječi hvale za event i destinaciju, uključujući sjajnu organizaciju, koja je uspjela zahvaljujući brojnim volonterima koji su odradili zahtjevan posao i to izuzetno profesionalno. Ove godine nam se pridružuje 420 volontera, čak 140 više nego lani. Ovo je i prilika da im zahvalimo na uključenju u Plava Laguna Ironman 70.3 Poreč.

Glavni događaj, utrka Plava Laguna Ironman 70.3 održat će se u nedjelju, a dan ranije održat će se i Ironkids utrka namijenjena najmlađima, no u Poreč već danima ranije pristizati sudionici s raznih strana Europe, pa grad i čitava Poreština taj tjedan žive u duhu triatlonskog sporta. Motiv dolaska natjecatelja i njihove pratnje kreiran je u razdoblju posezone, a to su noćenja koja se najteže postižu i u koja je potrebno najviše uložiti. Za Poreč je to važno jer se želi pozicionirati kao grad sporta.

PULA JE BILA U ZNAKU 5. PULA MARATHONA S NAJLJEPŠOM KULISOM AMFITEATRA

Poseban osjećaj trčanja po svom gradu s ciljem u jedinstvenoj Areni

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Proteklog vikenda Pula je u večernjim satima bila u znaku 5. Pula Marathona. Uz odličnu glazbu za samo zagrijavanje, ispred pulske Arene kao najljepše kulise, atmosfera je bila upravo onakva kakvoj su se organizatori i nadali. Sportska, vesela i zabavna. Naime, više od 1.500 trkača, odmjeravalo je te večeri svoje snage u tri utrke: na pet, deset i 21 kilometar (polumaraton). Prvi su startali polumaratonci, a nakon toga trkači na pet te trkači popularne pulske »Xice« - na deset kilometara. Usijanu atmosferu starta utrke veliki broj Puležana i gostiju održavao je na visokom nivou cijelo vrijeme dobrim raspoloženjem, a po posjećenosti manifestacije čini se da su jedva dočekali još jedan Pula Marathon, peti po redu. Ovu sportsku manifestaciju trčanja kroz Pulu, dodatno je obogatila Visualia Festival - Festival svjetla, koja je trkačima pružila jedinstveno iskustvo trčanja starogradskom jezgrom uz posebne svjetlosne atrakcije.

Pula Marathon i ove je godine pokazao da je pun pogodak kao događaj u posezoni, koji privlači i strane goste; neovisno je li to u ulozi trkača ili samo navijača, jer je ove godine sudjelovanje natjecatelja nadmašilo očekivanja, vele organizatori. S čak i do 70 posto onih koji dolaze izvan Pule. Naime, ove godine natjecatelji su došli iz 28 zemalja. Procjena je da 50 posto čine inozemni trkači. Pula Marathon postigao je cilj da se ovom sportsko-rekreativnom manifestacijom privuku posjetitelji u Puli i izvan »špice« turističke sezone, što je dodana vrijednost samog događaja.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Cilj utrke bio je kao i prethodnih godina u samom pulskom amfiteatru, što cijeloj utrci daje poseban štih. Publika i navijači zdušno su pozdravili sve trkače, najjače aplauzom nagradivši one najuspješnije, kako i priliči. Završnica programa uz koncert Psihomodo pop, bio je još jedna poslastica uz slobodan ulaz svim posjetiteljima.

Sretna manifestacija

- U doba korone mi smo bili »sretna manifestacija« jer smo se ipak održali, ali s limitiranom brojkom od 500 sudionika. Brojke rastu, a ove godine uz veliki broj trkača. Ono što nas kao Turističku zajednicu veseli i zašto smo to radili, je da imamo puno onih koji su baš došli na utrku, a koji nisu iz Istre. Dakle, svi ti dolasci su ciljani i zbog utrke. Malo smo se pribojavali vremenskih (ne)prilika, ali sve je prošlo dobro, rekla je te večeri direktorica TZ-a Pula Sanja Cinkopan Korotaj.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Zemlje iz kojih su pristigli brojni trkači su u našem bližem okruženju: BiH, Srbija, Slovenija, Italija, Mađarska, ali i Njemačka, Poljska te nekoliko pojedinaca i iz daljih destinacija. Glas o pulskoj utrci pročuo se izvan naših granica putem promocije, upravo na sportskim događajima, na maratonima i sličnim natjecanjima.

- Naši sportski organizatori stvaraju partnerstva i prijateljstva, tako da naši letci idu u njihove torbe i obrnuto, njihovi u naše. Svakako spadamo u jedinstven događaj jer je ovdje riječ o noćnoj utrci, trčimo po gradu koji ima posebne instalacije Visualia Festivala i završavamo u našoj velebnoj Areni - s ponosom ističe direktorica pulskog TZ-a sve one posebnosti s kojima se može pohvaliti.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

A osim što trče gradskim ulicama, trkači dožive grad na specifičan način.

- Naravno, oni koji trče prvi, visokim tempom, možda niti ne gledaju uokolo, ali među trkačima ima i puno rekreativaca kojima su te trke i iz tog razloga puno zabavnije. Mnogi od njih ne ganjaju visoku poziciju, opušteniji su i ustvari pobjeđuju sami sebe - opisuje Cinkopan Korotaj.

Zasigurno neki od sudionika trče zbog rezultata i pobjede, kao što to uvijek biva, ali mnogi pomiču vlastite granice. Sretni su kad naprave svoje rezultatske pomake, što svakom ponaosob nosi dodatni poticaj.

A sve je i krenulo, prisjećamo se, kao program posezone, spojen s Visualia Festivalom, kako bi sve skupa bio razlog da gosti dođu u Pulu. Stoga je datum iznimno pogođen.

Jači program

- Sad već imamo manje turističke brojke, dok je vrijeme još uvijek ugodno. Međutim, prisjetimo se da je lani naglo zahladilo i da je na dan utrke temperatura bila 13 stupnjeva, ali uvjerili smo se da trkačima ni to ne smeta. Oni to čak i više vole. Njih ni kiša ne bi zaustavila, ali publiku svakako bi, što je opet bitan segment cijele ove manifestacije: navijanje, doček trkača, pa i Visualia, čemu svakako pogoduje dobro i stabilno vrijeme. Na vrijeme ne možemo utjecati, ali znamo kako oni koji dođu na taj vikend, spoje i kupanje, ako je vrijeme dobro. Zato dođu i cijele obitelji, pa uz ovu brojku trkača moramo računati da dolazi još po dva tri člana njihovih obitelji, otkriva Cinkopan Korotaj.

Organizacija Pula Marathona zahtjevna je po mnogočemu. U vrijeme održavanja grad se doslovno zatvara, a odgovornost je na organizatorima da s trkačima bude sve kako treba.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Za to se najviše brinu upravo sportski organizatori koji s time imaju iskustva, a s druge strane organiziramo i popratni - zabavni program, od toga kako će se ulaziti u Arenu, gdje će ljudi stajati, a sve kako bi dočekali trkače. Ove godine smo prvi put išli s jačim programom nakon utrke. Prva nam je takva bila 2019. kad smo išli uz nastup DJ-a, pa nam je uslijedila korona, što je bilo neko zagrijavanje. Zato mi je ove godine jako važno da nije loše vrijeme, jer smo pripremili after party, veli direktorica TZ-a Pula.

A kao da ju je i nebo poslušalo, u Puli je te večeri kiša samo sramežljivo poslala nekoliko svojih kapi. Poznato je kako nijedna manifestacija ne može zaživjeti odmah čim se po prvi put organizira. Svaka mora zaživjeti s prostorom i ljudima.

- Bitno je da imamo cilj, da rastemo i radimo na promociji, ustvrdila je direktorica.

Inače, Pulsku Xicu pokrenuo je Erik Lukšić, a prva se održala na šetalištu Lungomare. Nakon toga se počelo trčati u gradu.

- Tada smo bili sponzori te utrke, a zajedno s Arena Hospitality Grupom smo sjeli s Erikom, koji je doveo i Roberta Franjkovića iz AK Maraton 2000, koji je u tome imao već dosta iskustva, i tako je to krenulo, prisjetila se početaka Cinkopan Korotaj.

Još bolji

U međuvremenu priča o Pulskom Marathonu narasla je do današnjih dimenzija, a trči i staro i mlado. Tako su se dan prije održale i dječje utrke, a posebno su bitne jer se radi na edukaciji djece i poticanju na sport. Partner dječjih utrka je Arena Hospitality Grupa, koja je zadužen za taj dio.

- Djeca doista uživaju u tome, a i vesele se svakom svom uspjehu, zaključila je direktorica pulskog TZ-a.

Za svako su dijete bile osigurane finisherske medalje i maleni poklon.

Zaključak je da Puležani vole trčati i to nije nikakva novost.

- Upravo ističu da im je posebno trčati po svom gradu. Trče oni i inače, ali kad je utrka, doista im je to trčanje po vlastitom gradu jedan osebujan doživljaj. Potom, utrčati u Arenu, u koju inače dolazimo na koncerte pratiti zvijezde na gostovanju u našem gradu, na jedan poseban trenutak svakom Puležanu koji utrči u nju, zasigurno znači da je i on sam zvijezda, opisala je osjećaj direktorica TZ-a koji će se zasigurno i u budućnosti za neke ponavljati.

- Druge godine imamo deset godina Visualie, a zbog toga će i sam Pula Marathon biti još bolji jer će se to u gradu vidjeti na poseban način.

Rezultati

Utrka na 5 kilometara, muškarci: 1. Mate Jakov Frančula (AK IStra Pula), 2. Luka Kljajić (AK IStra Pula), 3. Ivan Milas (AK IStra Pula); žene: 1. Emina Ćejahić Gradinović (SD »Ultra« Bihać), 2. Pavlina Grgurević (Pula), 3. Milica Gojko (TK Pula).

Utrka na 10 kilometara, muškarci: 1. Dino Vidmar (AK Runner Rijeka), 2. Matija Lisec (SRK Running Fox Poreč), 3. Aleš Lindič (Marathon Novo Mesto); žene: 1. Marija Zoretić (AK Fit Zagreb), 2. Andreja Stojšić (AK IStra Pula), 3. Ivana Grgurević (Pula).

Polumaraton, muškarci: 1. Marko Horvat (AK Maximus Poreč), 2. Mario Kalpic (Primorski dolac running team Split), 3. Daniel Thomas (West End Runners Leicester); žene: 1. Marina Juranić (AK Kvarner Rijeka), 2. Alessandra Gratton (Teenager Staranzano Monfalcone), 3. Svetlana Vidanović (Zemun).

Dobar termin

A što građani Pule misle i kako doživljavaju ovu, sad već i svojevrsnu »mini tradiciju« nije bilo teško za pretpostaviti. Oni koji su došli ispratiti trkače i zdušno navijati za njih, podršku daju i samoj manifestaciji.

- Ovdje sam prvi put i dolazim kao podrška meni bliskim ljudima koji večeras trče. Start je bio odličan prizor, a baš vidim da je puno ljudi došlo pratiti večerašnje utrke i to me veseli. Ovakvi događaji su baš super, a to što je cilj u Areni je poseban doživljaj, podijelila je dojmove s nama jedna naša sugrađanka.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Kako je po prvi put popratila Pula Marathon, po onome što smo čuli spada među rijetke takve, jer ovaj događaj većina njih prati otkako je započeo. To je slučaj i kod dvojice prijatelja koji su nam kratko prenijeli svoje impresije.

- Sve je super, a termin je dobar. Da je u sezoni, bilo bi previše toplo za trčati, ovako je baš kako treba. Iz godine u godinu, kako smo otpočetka uz ovu trku, primjećujem da ima sve više natjecatelja. Bitno je da se nešto dešava, jer smo za 15 dana opet svi u laganoj hibernaciji, komentiraju njih dvojica.

- Jedino nisam siguran zašto je limitiran broj trkača, vjerojatno postoji neki razlog.

Razlog leži u organizaciji, a Pula Marathon treba rasti polako. Ako to ide naglo, imaš problem u vlastitoj organizaciji. U svemu tome ima i ponešto psihologije, pojasnila je direktorica TZ-a. Limiti postoje i iz vrlo pragmatičnih razloga. Budući da svi oni koji se prijave dobivaju majicu i »finišersku medalju« koje se moraju izraditi, teško je unaprijed znati koliko će biti prijavljenih.

Dječje utrke

Ispred Arene su dan prije Pula Marathona održane i dječje utrke. Bio je to pravi doživljaj za cijele obitelji, a djeca su dala sve od sebe da sudjeluju. Roditelji, prijatelji i rodbina su, naravno, bodrili malene trkače. Ono što događaj krasi je pozitivna atmosfera, veselje i igra koji su tijekom dječje manifestacije na svakom koraku. Upravo je to ideja utrke, da se na najmlađe prenese sportski zdravi duh te da su svi pobjednici jer sudjeluju. Utrke za djecu bile su razvrstane u pet kategorija i to: od tri do četiri godine, zatim pet do šest godina, 1.-2. razred, 3.-4. razred i zadnja kategorija je za djecu koja pohađaju 5.-6 razred osnovne škole. Dječje utrke su se trčale na 150 metara do 250 metara i bile su podijeljene za dječake i djevojčice. Sudjelovalo je oko dvjestotinjak djece, a start i cilj bio je ispred Arene. Prije i nakon dječjih utrka održavali su se razni animacijski programi, bilo je veselog zagrijavanja i prigodnih nagrada za sve sudionike. Sva djeca dobila su prigodnu medalju. Iako natjecanje i pobjeda nisu osnovni cilj organiziranja dječjih utrka, ovo su imena tri najbolja po kategorijama. U kategoriji Predškolarci (tri do četiri godine) za djevojčice na prvom mjestu bila je Lola Rušiti, na drugom Eli Polondak, a na trećem Nina Damjanović. U istoj kategoriji za dječake na prvom mjestu bio je David Damjanović, na drugom Majk Kadić, a na trećem Tin Vedernjak. U kategoriji predškolarci (pet do šest godina) u skupini za djevojčice: 1. Tamara Ostojić, 2. Elin Deak, 3. Anika Živković. U istoj kategoriji u skupini za dječake: 1. Leo Šiston, 2. Fran Stipić, 3. Jona Cerkovnik. U kategoriji školarci (prvi i drugi razred) djevojčice: 1. Vita Opassich, 2. Nikol Peteh, 3. Andreja Jagić. U skupini dječaci: 1. Lovre Kereš, 2. Karlo Šušnjić i 3. Frane Poljak. U kategoriji školarci (treći i četvrti razred) djevojčice: 1. Adriana Josipović, 2. Melani Pernić i 3. Lara Pamić. Kod skupine dječaci: 1. Burhan Abdulahi, 2. Lukas Ian Perhoč i 3. Frane Kereš. Kod kategorije školarci za (pete i šeste razrede) u skupini za djevojčice: 1. Leona Rudić, 2. Ana Franinović i 3. Frea Žgomba, a u kategoriji za dječake: 1. Diego Pastorčić, 2. Kevin Kolec i 3. Eric Zginskić.

Ponosni na utrku

Turistička zajednica grada Pule, u suradnji s AK-om Maraton 2000 i ISTRun-om, glavni su nositelji organizacije sportsko-rekreativne manifestacije 5. Pula Marathon, a ista se održava i uz pokroviteljstvo Grada Pule te partnera utrke Arena Hospitality Group. Utrke za djecu započele su u petak u predvečernjim satima, a razvrstane su po kategorijama. Najveći broj prijavljenih trkača je bio za utrku na deset kilometara. Glavne utrke trčale su se u subotu, dok je ciljna ravnina u Areni. Trčanje kroz Pulu i njezine starorimske kutke oduševljava trkače, posjetitelje, rekreativce, a želja je organizatora promovirati sportske aktivnosti za rekreativce i sportaše. Trka je dosta narasla i iskoračila iz svojih početnih okvira, a sve se to realiziralo uz odličnu suradnju svih uključenih u organizaciju. Grad Pula također podržava ovakve manifestacije koje promoviraju zdravi način života, rekreaciju i sport za sve uzraste.

- Sad već tradicionalna utrka kroz grad s ciljem u našoj prekrasnoj Areni, koja se održava tijekom Visualia festivala, nešto je s čime se zaista možemo ponositi, istaknula je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Utrke u sklopu Pula Marathona nametnule su se kao jedne od najatraktivnijih ne samo u Hrvatskoj nego u široj regiji.

Pet istarskih destinacija, uz podršku Maistre, odlučilO pomicati granice ponude

Istra je savršeno igralište outdoorovaca nudeći brojne aktivnosti entuzijastima

(Foto: Maistra)(Foto: Maistra)

Rovinj, Vrsar, Bale, Svetvinčenat i Kanfanar destinacije su koje su, uz podršku hotelske kompanije Maistra, odlučile pomicati granice outdoor ponude te birati i priređivati aktivnosti za rekreativce, kao i za vrhunske sportaše te idealne za zaštitnike prirode koji se uvijek skrivaju u onima avanturističkog duha. Bogata outdoor ponuda obuhvaća raznolike mogućnosti, uključujući staze za trekking i trail trčanje, kajakarenje u spektakularnom Limskom kanalu, sportsko penjanje na različitim rutama te mnoge druge atraktivne aktivnosti koje će oduševiti sve ljubitelje prirode i adrenalina.

Istra je savršeno igralište za svakog outdoorovca nudeći mnoštvo aktivnosti na otvorenom za sve vrste entuzijasta. Za one koji žele napuniti baterije u okružju prirode i povijesti, istarske staze pružaju skladan spoj zelenila i vječnosti. S nizom dugih i kratkih staza za različite razine kondicije i iskustva, Istra je pravi-pravcati raj, kako za trekking pješake tako i za trkače. Pogledi na morsku pučinu i umirujuće zelenilo u unutrašnjosti Istre tijekom cijele godine privlače brojne posjetitelje sa svih strana svijeta. Istarske trail i trekking staze vode kroz krajolike koje krase razne priče iz povijesti. Deset kružnih staza, koje se protežu na više od 175 kilometara, mogu se pohvaliti jedinstvenom kombinacijom obalne ljepote i mirnog kopnenog krajolika poluotoka. Od onih obalnih koje vijugaju kroz maslinike, do staza koje otkrivaju tajne srednjovjekovnih gradova. Prilagođene različitim razinama kondicije i iskustva, pružaju i tehnički srednje zahtjevne i lagane varijante, a atraktivni usponi na stazama dodatno obogaćuju trekking i trčanje, pružajući izazove i nagrade.

Ljepote Istre moguće je upoznati i s morske strane, slušajući šum mora uz ritmično udaranje vesla. Uz veslanje na živopisnom području Rovinja i Bala, san svakog kajakaša je i Limski kanal, osebujni morski kanjon koji ulazi čak 13 kilometara u središte Istre. Njegove upečatljive, gotovo okomite litice zaogrnute bujnim zelenilom, stvaraju zadivljujuće vizure dok se klizi kroz plavetnilo. Ovo područje nudi i izvrsne mogućnosti priprema i treninga za kajakaše i veslače. Raznovrsnost morskih organizama čini ovo područje iznimno privlačnim i za aktivnosti poput snorkelinga, omogućujući da se doživi fascinantan podvodni svijet.

(Foto: Maistra)(Foto: Maistra)

Za one koji, pak, čuju zov vertikalnih izazova, zapadnoistarske lokacije za sportsko penjanje neće razočarati. Penjališta služe početnicima i naprednim penjačima, s raznim rutama koje odgovaraju različitim razinama vještina. Kako se sportskim penjanjem mogu baviti i djeca i odrasli, zanimljivo je da je upravo područje Rovinjštine savršeno odredište i za penjače početnike i obitelji s djecom. Za one koji traže zimsko penjanje, nezaboravan pogled koji se pruža sa stijena Limskog kanala uljepšat će sunčane zimske dane. A tu su i povijesni ostaci srednjovjekovnog gradića Dvigrada te istoimeno penjalište koje karakteriziraju kraći i tehnički vrlo zahtjevni smjerovi.

Outdoor eventi
U travnju »Popolana« pruža uzbudljiv rekreacijski vikend u Rovinju s nizom sportskih aktivnosti i kulminira spektakularnim rovinjskim polumaratonom. U svibnju »Let’s Climb Together: Zlatni Rt« donosi uzbuđenje penjanja u ovoj prekrasnoj park-šumi. Kultni »Lim Bay Challenge«, koji se odvija krajem rujna, najveća je avanturistička utrka Limskog kanala. U srpnju »Bale Outdoor Festival« organizira tri dana outdoor aktivnosti.

Kalendar

RUJAN

30. rujna - Cro Race Rabac-Labin / 5. etapa biciklističke utrke

30. rujna - Lim Bay Challenge / Vrsar / Avanturistička utrka

30. rujna - MTB biciklijada / Kanfanar / Rekreativna biciklijada

30. rujna - Enduro grozni Grožnjan / Poreč / Biciklistička utrka

LISTOPAD

7. listopada - Istria300 - Ride your Limits! / Rovinj, Bale, Svetvinčenat, Kanfanar / Biciklistička utrka 

7. listopada - Weekend bike and gourmet tour / Rekreativna biciklistička vožnja / Poreč

13.-15. listopada - Sport Fest Poreč / Sajam sporta / Poreč

15. listopada - Plava Laguna IRONMAN 70.3 Poreč Istria Croatia / Svetvinčenat 

21. listopada - Fešta mladega vina / Rekreativna biciklijada / Vrsar

STUDENI

5. listopada - Oio Vivo Run / Vodnjan / Rekreativna utrka

11. listopada - Rekreativna MTB biciklijada sv. Martina / Vrsar

PROSINAC

3. prosinca - Novigrad run / Novigrad / Polumaraton, 10 km, 5 km, dječje utrke

17. prosinca - Pješački pohod Parenzanom / Buje / Sportska manifestacija

Prilog realiziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Logo HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter