dovršena obnova

Novo ruho crkvice sv. Marija od "trih kunfini" na tromeđi Barban – Svetvinčenat – Vodnjan

| Autor: Tea Tidić
(Foto: Općina Svetvinčenat)

(Foto: Općina Svetvinčenat)


U povodu dovršetka obnove trijema crkve sv. Marije Sacijane, poznatije kao sv. Marija od "trih kunfini", smještene pored naselja Boškari, na povijesnoj tromeđi Barban – Svetvinčenat – Vodnjan, upriličeno je misno slavlje i blagoslov koje je predvodio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, a prisustvovali su uz župnika vlč. Darka Zgrablića i svečenici iz Župe Svetvinčenat, te načelnik Općine Svetvinčenat i brojno mnoštvo koje je s nestrpljenjem dočekalo ponovno stavljanje crkve u službu.

Nakon prošlogodišnje, prve faze konzervatorsko-restauratorskih radova, u kojoj je uklonjen krov trijema i restaurirani su nosivi stupovi, u rujnu su dovršeni radovi montaže istih stupova, rekonstrukcija krova trijema s pokrovom od kanalica, te sanacija preslice i zidova.

(Foto: Općina Svetvinčenat)(Foto: Općina Svetvinčenat)

Radove je izvodila tvrtka s višegodišnjim iskustvom u provedbi zaštitnih radova Kapitel d.o.o. iz Žminja, a projekt je realiziran suradnjom Župe Sv. Vinka - Svetvinčenat, Općine Svetvinčenat i Konzervatorskog odjela u Puli, uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koje je Programima zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara u 2022. i 2023. godini za sv. Mariju Sacijanu osiguralo više od 50.000 eura.

(Foto: Općina Svetvinčenat)(Foto: Općina Svetvinčenat)

Ova crkva smatra se jednim od najstarijih svetvinčentskih svetišta; prema predaji postojala je već u VII. stoljeću, a u sadašnjem je obliku sagrađena u 17. stoljeću, stoga je kontinuirano ulaganje i podrška Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske značajna za njeno očuvanje, kao i za brojna kulturna dobra na području Općine Svetvinčenat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater