Projekt "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju"

Dom za starije i nemoćne postaje deveti javni objekt u Poreču sa solarnom elektranom

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Poreč)

(Foto Grad Poreč)


Nakon što je na već osam objekata javne namjene – nekadašnjem odlagalištu Košambra, sportskim dvoranama Palestra i Veli Jože, područnoj školi u Novoj Vasi, školi u Žbandaju, zgradi vrtića u Dračevcu, te dječjih vrtića Varvari i Baderna Grad Poreč-Parenzo postavio solarne elektrane, uvođenjem Izvođača u posao, na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč započela je ugradnja fotonaponske elektrane za potrebe Doma.

Podsjetimo, uspješnom prijavom projekta pod nazivom "Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju'' Grad Poreč osigurao je bespovratna sredstva za postavljanje fotonaponske elektrane na zgradu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč. Radi se o fotonaponskoj elektrani nazivne snage 58,995 kW koja će svojim radom energiju sunca pretvarati u prijeko potrebnu električnu energiju. Na taj se način energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora energije planira zadovoljiti nešto više od 25% prosječnih godišnjih potreba Doma za električnom energijom, dok očekivano godišnje smanjenje emisija CO2 iznosi gotovo 10 tCO2/god.

Porastom cijena energenata, nestabilnim i promjenjivim uvjetima na energetskom tržištu i sve očitijim negativnim utjecajima koje klimatske promjene nose sa sobom, potreba za povećanjem količina energije proizvedene iz obnovljivih izvorapostaje sve izraženija. Ugradnjom fotonaponskih elektrana na objekte javne namjene, osim što se smanjuje emisija CO2, direktno se utječe na dugoročno smanjenje troškova po pitanju utroška energije, te odgovorno i namjensko trošenje proračunskih sredstava. Proizvodnjom električne energije na ovaj način lokalno se ne generira ugljični dioksid, te se kreira zajednica za što kvalitetniji život građana.

- Grad Poreč svoju budućnost vidi kao zelen, čist i održiv grad. Uz više od 2500 novih ekoloških rasvjetnih tijela, uklanjanje jednokratne plastike iz uporabe, kontinuiranu energetsku obnovu zgrada javne namjene, kao i kulturnih dobara poput Gornjeg vrtića, pilot-projekt javnog prijevoza s električnim gradskim minibusom, ''Sunčanog ureda'' koji nudi besplatnu podršku građanima na putu ugradnje vlastite sunčane elektrane, solarnih elektrana na vrtićima, dvoranama i drugim javnim objektima, do ostalih 40 projekata u području energetski i klimatski održivog razvoja, sigurno koračamo tim putem, komentirao je investiciju gradonačelnik Loris Peršurić.

- Sama provedba projekta usklađena je, kako sa strateškim ciljevima Grada Poreča i mjerama iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvoja Grada Poreča za period do 2030. godine, tako i Planom klimatske neutralnosti Grada Poreča za period do 2050. godine, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.. a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Aktivnost postavljanja fotonaponske elektrane na objektu Doma za starije i nemoćne osobe Poreč provodi se u sklopu projekta "Dobra energija – Solarna energija za energetsku tranziciju". Projekt financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.–2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 1,1 milijun EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa "Energija i klimatske promjene". Trajanje projekta je 24 mjeseca. Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo u sklopu projekta iznosi 82.674,80 €, uz stopu sufinanciranja od 85%.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater