U subotu

Gastro manifestacija "U Rakljansken loncu" i 29. smotra folklora "Rakalj u srcu"

| Autor: Paola Brezac
(Foto TZ Općine Marčana)

(Foto TZ Općine Marčana)


Turistička zajednica Općine Marčana za ovu subotu, 5. kolovoza, najavljuje tradicionalnu gastro manifestaciju "U Rakljansken loncu" i 29. smotru folklora "Rakalj u srcu".

Manifestacija će se održati na malonogometnom igralištu u Raklju, s početkom u 18 sati, kada pet kulinarskih ekipa započinje s pripremom i kuhanjem pet vrsti maneštri (od bobići, koromača, jote, proljetne i pašta-fažola) u rakljanskim loncima.

(Foto TZ Općine Marčana)(Foto TZ Općine Marčana)

Za najbolju maneštu se natječu ekipe Art Studija iz Pule, Mendule iz Vrsara, DVD-a Marčana, Bočari iz Raklja i GO Crvenog križa Pula.

U 20.30 sati slijedi revijalni nastup folklornih društava KUD-a Izvor iz Generalskog Stola, Gradskog društva Sokol iz Buzeta te domaćina susreta, KUD-a Mate Balota iz Raklja. Po završetku smotre proglasiti će se i nagraditi tri najbolje maneštre po ocjeni stučnog žirija u sastavu Cvitka Brgića, Dušana Percana i Marina Valića.

Posjetitelje će od početka do kraja prigodnim glazbenim programom zabavljati Serđo Valić i Duo Magnolija, a neće izostati ni ugostiteljska ponuda istarskih jela poput pršuta i
sira, pedoća i domaćih fuži s tartufima. Lokalni rukotvorci i OPG-ovi izložit će svoje domaće proizvode (maslinovo ulje, vino, ljekovito bilje) te ručno rađene suvenire (lonce, kažuniće, lutke u tradicionalnoj nošnji) i prirodnu kozmetiku.

(Foto TZ Općine Marčana)(Foto TZ Općine Marčana)

S ciljem valorizacije tradicije lončarstva TZO Marčana će, zahvaljujući mještanima, izložiti nekoliko primjeraka Rakljanskog lonca. Rakalj je kroz povijest poznat po lončarima koji su sami izrađivali lonce miješanjem zemlje – gline i kvarcnog kamena, "gnjila" i "solena". Solen su Rakljanski lončari mrvili pa zatim miješali s gnjilom (glinom) i na taj način ručno oblikovali lonce, koje su pekli kako bi postali otporni na visoke temperature.

U Istri je kroz 19. i 20. stoljeće vladalo veliko siromaštvo te se trgovalo po izreci "Mira na miru, na viru" - što bi u današnje moderno doba značilo "Čist račun, duga ljubav". Tako bi
stanovnici Raklja po Istri prodavali lonce na način da bi se kukuruzom, pšenicom i ostalim namirnicama napunilo lonac do vrha, lončari bi lonac zamijenili za namirnice koje bi stale u lonac, a zauzvrat bi poljoprivrednici i domaćinstva dobila upravo taj lonac koji bi napunili svojim namirnicama.

(Foto TZ Općine Marčana)(Foto TZ Općine Marčana)

Manifestaciju organizira TZO Marčana s KUD-om Mate Balota iz Raklja i DVD-om Općine Marčana. Parking za posjetitelje predviđen je uzduž prilazne ceste i uz malonogometno igralište.


Podijeli: Facebook Twiter